Kuvittele tilanne: tunnet jatkuvaa tarvetta käydä vessassa, sinulla on kiireellinen tarve virtsata, ja virtsatessa tuntuu polttavaa kirvelyä. Nämä ovat virtsatietulehduksen tyypillisimpiä oireita. Virtsatietulehdus, eli virtsatieinfektio, on yleinen vaiva etenkin naisilla. Mutta entä jos sinulla on oireita, mutta laboratoriokokeissa ei löydy tulehdusta? Mitä se tarkoittaa?
Mistä virtsatietulehduksen tunnistaa?
Virtsatietulehduksen yleisimmät oireet ovat tuttuja monelle: tihentynyt tarve virtsata, äkillinen kiireellinen tarve virtsata ja kirvely virtsatessa. Joissakin tapauksissa virtsassa voi myös näkyä verta tai tuntua epämukavaa jomotusta häpyluun takana.
Mistä virtsatieinfektio johtuu?
Virtsatietulehdukset syntyvät yleensä siten, että välilihan alueelta tulevat bakteerit pääsevät kulkeutumaan virtsaputkea myöten virtsarakkoon. Tämä aiheuttaa tulehduksen ja sen myötä epämiellyttävät oireet.
Miksi virtsatietulehdus iskee joskus seksin jälkeen?
Joillakin naisilla virtsatieinfektio iskee usein seksin jälkeen. Tämä johtuu siitä, että seksin aikana bakteereita voi päästä kulkeutumaan virtsaputkeen. Erityisesti tulehdus voi kehittyä, jos peseytymisestä ei huolehdita nopeasti – mutta se voi tapahtua myös peseytymisestä huolimatta.
Voiko virtsatietulehdus johtua siitä, että on istunut kylmässä?
Jotkut naiset kertovat yhteydestä virtsatieinfektion ja kylmän ilman välillä, ja tässä voi olla perää. Kylmä voi heikentää limakalvojen vastustuskykyä, mikä altistaa tulehduksille.
Miksi virtsatieinfektiokierre saattaa alkaa vaihdevuosi-iässä?
Vaihdevuodet voivat vaikuttaa virtsatietulehduksen syntymiseen. Vaihdevuosien aikana limakalvot kuivuvat, mikä altistaa tulehduksille. Tavallisesti vaihdevuodet alkavat naisilla noin 50-52-vuoden iässä, ja elimistö alkaa valmistautua niihin jo paljon ennen varsinaista menopaussia. Limakalvojen kuivumisesta johtuvat oireet voivat alkaa jo 5-10 vuotta ennen vaihdevuosia.
Liittyvätkö ummetus ja virtsatieinfektiot toisiinsa?
Ummetus voi vaikeuttaa rakon tyhjentymistä, mikä puolestaan antaa bakteereille ylimääräistä aikaa lisääntyä ja aiheuttaa infektion. Ummetuksesta kärsivät useimmiten naiset, etenkin nuoret naiset, jotka ovat alttiita vatsa- ja suolistovaivoille.
Voiko virtsatieinfektio parantua itsestään?
Jos kyseessä on bakteeritulehdus, se ei yleensä parane itsestään, vaan vaatii hoitoa. On tärkeää hakeutua lääkäriin oireiden ilmetessä ja noudattaa määrättyä hoitoa.
Milloin pitää hakeutua lääkäriin?
Tarkkaa ohjetta milloin hakeutua lääkäriin ei ole, mutta jos oireet ovat voimakkaat ja selkeät, lääkärin apua kannattaa hakea välittömästi. Jos oireet ovat lieviä ja epäselviä, tilannetta voi seurata hetken ennen lääkärille menemistä. Naisilla voi esiintyä epämääräisiä tuntemuksia, jotka muistuttavat virtsatietulehduksen oireita, mutta joihin ei löydy selvää syytä ja jotka lopulta häviävät itsestään.
Pääsääntöisesti lääkärin apua kannattaa aina hakea, koska hoitamattomassa virtsatietulehduksessa on riski, että tulehdus pahenee. Infektio voi levitä virtsateitä pitkin munuaisiin, aiheuttaen vakavampia oireita, jotka vaativat laajakirjoisempaa antibioottihoitoa tai jopa sairaalahoitoa. Virtsatieinfektio voi myös johtaa verenmyrkytykseen.
Miten virtsatietulehdus hoidetaan?
Lääkäri tutkii yleensä vatsan alueen sulkeakseen pois muita mahdollisia syitä oireille. Lääkärin vastaanotolla otetaan virtsanäyte, ja jos siinä todetaan bakteereita, aloitetaan antibioottihoito. Yleensä viiden päivän antibioottikuuri on riittävä. Tyypillisesti käytetään trimetopriimiä, nitrofurantoiinia tai pivmesillinaamia. Lisäksi tulehduskipulääkkeet voivat helpottaa oireita.
Raskaana olevien naisten virtsatieinfektiota hoidetaan samalla tavalla, mutta antibiootin valintaan vaikuttaa raskaus. Silloin käytetään penisilliinijohdannaisia.
Virtsatietulehduksen oireet voivat olla epämiellyttäviä, mutta riittävän varhaisella hoidolla tulehdus voidaan saada kuriin nopeasti. Muista siis hakea apua, jos epäilet virtsatietulehdusta!