Sydänkohtaus on vakava tila, joka vaatii välitöntä huomiota. Mutta miten tunnistat sydänkohtauksen oireet? Onko kyseessä vain rinnassa tuntuva paineen tunne vai voiko sydänkohtaus tapahtua huomaamatta? Entäpä miten toimia, jos epäilet sydänkohtausta?
Sydänkohtauksen Tunnusmerkit
Sydänkohtauksen oireet voivat vaihdella, mutta on tärkeää kiinnittää huomiota seuraaviin merkkeihin:
Ahdistava tunne rinnassa
Useimmat sydänkohtaukset aiheuttavat epämukavan tunteen rintakehässä, joka kestää yli muutaman minuutin tai tuntuu tulevan ja menevän. Tämä tunne voi muistuttaa paineen, puristuksen, pakahtumisen tai kivun tunnetta.
Ahdistava tunne ylävartalossa
Kipu tai epämukavuus yhdessä tai molemmissa käsivarsissa, selässä, niskassa tai leuassa voi olla merkki sydänkohtauksesta.
Hengenahdistus
Hengenahdistus voi ilmetä yksinään tai yhdessä rintakivun kanssa.
Muita merkkejä
Kiinnitä huomiota kehon epätavallisiin oireisiin, kuten kylmään hikeen, pahoinvointiin, huimaukseen, ylivoimaiseen väsymykseen tai uhkan tunteeseen.
On tärkeää muistaa, että nämä oireet voivat vaihdella eri ihmisillä. Jos epäilet sydänkohtausta, soita heti hätänumeroon.
Sydänkohtaus voi iskeä salakavalasti
Vaikka sydänkohtaus yleensä aiheuttaa rintakipua, tämä ei aina ole tapauksessa, erityisesti naisilla. Joskus sydänkohtaus voi olla “hiljainen”, eikä sitä välttämättä tunnista tyypillisiksi sydänkohtauksen oireiksi. Erityisesti diabeetikoilla sydänkohtaus voi olla oireeton tai aiheuttaa pahoinvointia, hengenahdistusta tai jopa pyörtymistä.
Sydänkohtaus iskee usein aamulla
Vaikka sydänkohtauksen voi saada milloin tahansa, se on yleisintä aamun tunteina. Sydänkohtaukset ja äkilliset sydänkuolemat ovat yleisimpiä aamukuuden ja keskipäivän välillä.
Toimi nopeasti, kun epäilet sydänkohtausta
Jos epäilet sydänkohtausta, toimi välittömästi:
- Soita hätänumeroon ja pysy rauhallisena.
- Istu tai makaa aloillasi ja pureskele hitaasti yksi 300 mg:n aspiriinitabletti. Aspiriini auttaa vähentämään sydänvaurioiden riskiä.
- Varmista, että ovesi ei ole lukossa, jotta ensihoitajat pääsevät sisään.
- Älä syö tai juo mitään ja soita sukulainen, naapuri tai ystävä seuraksi, kun odotat ambulanssia.
Sairaalaan saapuminen ja hoito
Sairaalassa sinut kytketään sydänmonitoriin ja saat suonensisäisen tiputuksen. Sinulle tehdään sydänsähkökäyrä (EKG), jolla mitataan sydämen sähköimpulsseja ja havaitaan sydänkohtaukseen viittaavat poikkeamat. Verikokeita tehdään myös, jotta voidaan nähdä, onko sydänlihaksessa vaurioita.
Hoito riippuu tilanteesta, ja sinut saatetaan pitää sairaalassa, kunnes paras hoitomuoto on selvitetty. Jos tarpeellista, lääkärit voivat yrittää avata sepelvaltimon mekaanisesti pallolaajennuksella.
Sydänkohtauksen jälkeen
Kun olet selvinnyt sydänkohtauksesta, on tärkeää kuulla lääkäriltä, millainen liikunta on sinulle turvallista. Urheilu pienentää uuden sydänkohtauksen riskiä, mutta muista kysyä lääkäriltä, milloin voit aloittaa harjoittelun.
Intiimi kanssakäyminen on yleensä turvallista sydänkohtauksen jälkeen, kunhan lääkäri on antanut siihen luvan. Keskustele lääkärisi kanssa, jos sinulla on epämukavuutta tai oireita.
Älä jätä sydänkohtauksen tunnistamista sattuman varaan – tiedä oireet ja toimi nopeasti. Sydänkohtaus voi olla hengenvaarallinen, mutta oikealla tiedolla voit auttaa itseäsi ja muita vähentämään riskejä.