Veren oksentaminen voi olla pelottavaa ja hälyttävää, mutta se ei välttämättä aina merkitse vakavaa sairautta. Tätä oiretta kutsutaan myös haematemesisiksi, ja se ilmenee silloin, kun veri nousee takaisin ruokatorveen sekoittuen joskus mahalaukun sisältöön.
Vakavimmissa tapauksissa veren oksentaminen voi olla merkki verenvuodosta ylemmässä ruoansulatuskanavassa. Tähän kuuluvat suu, ruokatorvi, vatsa ja ylempi ohutsuoli. Toisaalta oire voi ilmetä myös siksi, että verta on nielty esimerkiksi nenäverenvuodon tai voimakkaan yskän seurauksena.
Veren oksentaminen on hälytysmerkki, erityisesti jos siihen liittyy huimausta seisomaan noustessa tai hengitysvaikeuksia. Tällöin kyseessä on lääketieteellinen hätätilanne.
Mikä aiheuttaa veren oksentamista?
Veren oksentamisella on monia syitä. Joskus veri ei tule vatsasta, vaan se voi peräisin hampaista, kurkusta tai suusta. Myös vieraiden esineiden nieleminen tai ruokatorven ärsytyksen tai repeämän seurauksena voi aiheuttaa veren oksentamista. Tämä voi ilmetä esimerkiksi voimakkaan yskän tai kroonisen oksentelun jälkeen. Muita mahdollisia syitä veren oksentamiselle ovat:
- Haavauma ruokatorvessa, mahassa tai ohutsuolen ensimmäisessä osassa
- Mahalaukun limakalvon tulehdus eli gastriitti
- Hyytymishäiriöt
- Haimatulehdus
- Aspiriinin tai ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden haittavaikutukset
- Kirroosi tai alkoholihepatiitti
- Suun, nielun, ruokatorven tai mahalaukun kasvaimet
- Ruokatorven tai haiman syöpä
Mitä muita oireita voi esiintyä?
Veren oksentamiseen liittyy yleensä muita oireita, kuten pahoinvointia, huonovointisuutta ja vatsakipua. Samanaikaisesti voi esiintyä myös muun mahalaukun sisällön oksentamista.
Joissain tapauksissa ilmaantuu muita oireita, jotka voivat viitata lääketieteelliseen hätätilanteeseen. Näihin oireisiin kuuluvat muun muassa huimaus, sekavuus, pyörtyminen, voimakas vatsakipu, näön hämärtyminen, lisääntynyt sydämen syke, kylmä tai kostea iho, muutokset hengityksessä ja veren oksentaminen loukkaantumisen jälkeen.
Miten veren oksentaminen diagnosoidaan?
Koska veren oksentamisen syitä voi olla monia, diagnoosin tekeminen voi vaatia useita testejä. Yleensä diagnoosi alkaa fyysisellä tutkimuksella ja potilaan haastattelulla.
Tarvittaessa lääkäri voi pyytää yhtä tai useampaa kuvantamistutkimusta ruoansulatuskanavan tilan tarkastamiseksi. Tällaisia testejä voivat olla esimerkiksi endoskopia, röntgenkuvaus, ultraäänitutkimus, magneettikuvaus ja tietokonetomografia.
Lisäksi on yleistä tehdä verikoe eli täydellinen verenkuva, jonka avulla voidaan selvittää menetetyn veren määrä. Näiden tulosten perusteella voidaan tehdä muita kokeita. Joissain tapauksissa voidaan tehdä myös biopsia.
Veren oksentaminen: mitä hoitoja on olemassa?
Jos oksentelu on ollut runsasta, voi olla tarpeen suorittaa verensiirto ja antaa nesteitä elimistön nesteyttämiseksi. Molemmat toimenpiteet tehdään suonensisäisesti.
Yleensä lääkäri määrää lääkkeitä oksentelun lopettamiseksi, mahahapon vähentämiseksi tai mahdollisen haavauman hoitamiseksi. Jos epäillään vakavampaa sairautta, potilas ohjataan todennäköisesti erikoislääkärin hoitoon. Vakavimmissa tapauksissa veren oksentaminen voi viitata verta vuotavaan haavaumaan, ruoansulatuskanavan vammaan tai mahalaukun tai suolen puhkeamiseen. Tällöin seuraava hoito on yleensä hätäleikkaus.
Suositukset ja ennaltaehkäisy
Paras tapa välttää veren oksentaminen on huolehtia ruoansulatuskanavan terveydestä. Tämä onnistuu oikealla ruokavaliolla ja terveellisillä elämäntavoilla. Tietyt ruoat voivat lisätä mahalaukun happamuutta ja altistaa gastriitille ja muille ongelmille, joten niiden nauttimista tulisi rajoittaa. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi mausteiset ruoat ja kaikki, mikä sisältää kofeiinia, myös kofeiiniton kahvi ja suklaa. On hyvä vähentää myös punaisen lihan, eläinrasvojen ja valkoisten leipomotuotteiden syömistä.
Alkoholi on yksi niistä aineista, jotka voivat ärsyttää ruoansulatuskanavaa eniten. Liiallinen ja pitkäaikainen alkoholin käyttö voi aiheuttaa vakavia vaurioita vatsalle ja suolistolle. Myös tupakka ärsyttää ruoansulatuskanavaa, samoin kuten aspiriini ja ibuprofeeni.
Stressi voi myös vaikuttaa ruoansulatuskanavan hyvinvointiin, joten paras tapa hallita sitä on säännöllinen liikunta, joka suojaa sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä.
On tärkeää noudattaa hyvää elintarvikehygieniaa ja ehkäistä bakteereista, viruksista ja loisista aiheutuvia infektioita. Syöminen hitaasti, ruuan hyvin pureskeleminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä toimenpiteitä. Probioottien käyttöä suositellaan myös.
Yhteenvetona voidaan todeta, että ruoansulatuskanavan terveyden ylläpitämiseksi on tärkeää huolehtia yleisestä terveydestä syömällä tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota, harrastamalla säännöllistä liikuntaa ja välttämällä haitallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa vaurioita.