Paineen Tunne Alavatsassa Naisella

Naisilla voi tuntua painetta alavatsassa ja tämä voi johtua pettäneistä kudoksista emättimen ja kohdun alueella. Tätä ilmiötä kutsutaan laskeumaksi. Laskeumien todennäköisyys kasvaa iän myötä, ja vaihdevuodet lisäävät laskeuman riskiä koska estrogeenin puute saa kudokset haurastumaan.

Kohdun ja emättimen laskeuman oireet

Kohdun ja emättimen laskeuma voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • Paineen ja täyttyneen olon tunne
  • Virtsanpidätysongelmat
  • Suolen toiminnan vaikeudet
  • Virtsankarkailu

Tyypillisin oire laskeumasta on paineen ja täyttyneen olon tunne alavatsassa tai emättimessä. Oireet vaihtelevat laskeuman sijainnin mukaan. Kohdun tai emättimen alaosan laskeuma voi aiheuttaa virtsanpidätysongelmia tai virtsankarkailua. Kohdun takaseinämän tai alaosan laskeuma voi aiheuttaa suolen toiminnan vaikeuksia.

Laskeumalle altistavat tekijät

Laskeuma voi johtua monista syistä, mutta tärkein tekijä on kudostyyppi. Tietyt sidekudossairaudet altistavat laskeumille.

Laskeumalle altistavia tekijöitä ovat:

  • Perinnölliset tekijät (kudostyyppi)
  • Vaihdevuodet
  • Ylipaino
  • Tupakointi
  • Pitkään jatkunut fyysisesti raskas työ
  • Useat raskaudet ja synnytykset

Lantionpohjan lihasten harjoittelu voi auttaa lievittämään jo olemassa olevaa laskeumaa ja helpottamaan oireita. Esimerkiksi jooga ja pilates ovat hyviä ohjattuja harjoituksia, joissa keskitytään keskivartalon tuen ylläpitämiseen.

Laskeuman toteaminen ja hoito

Jos laskeuma aiheuttaa oireita kuten virtsanpidätysongelmia, suolen toiminnan vaikeuksia tai täyttyneen olon tunnetta, on hyvä hakeutua gynekologin hoitoon. Laskeuma voidaan diagnosoida gynekologisella tutkimuksella, jossa potilasta pyydetään ponnistamaan ja rasittamaan lantionpohjaa, jotta laskeumat voidaan havaita.

Jos laskeuma aiheuttaa merkittäviä hankaluuksia, se voidaan korjata leikkauksella. Leikkaus kannattaa kuitenkin suorittaa vasta kun uusia altistavia tekijöitä, kuten synnytyksiä, ei enää ole odotettavissa. Laskeumaleikkaukset voidaan tehdä selkäydinpuudutuksessa tai yleisanestesiassa.

Leikkaustapa valitaan laskeumatyypin ja oireiden perusteella, jotta potilaalle saadaan paras mahdollinen lopputulos ja oireiden lievitys. Laskeumaleikkauksen yhteydessä voi joutua poistamaan kohdun tai osan siitä, mutta tämä ei ole aina välttämätöntä. Kohdunpoisto lisää laskeumien riskiä, ja laskeumien uusiutuminen on valitettavasti yleistä. Lisäksi laskeumia altistavien tekijöiden vaikutukseen on usein vaikea vaikuttaa.

Laskeuma voidaan korjata joko omia kudoksia hyödyntäen tai tarvittaessa muovisella tyräverkolla, mikäli oman kudoksen käyttö ei ole mahdollista saavuttaa hyvää lopputulosta.

Laskeumaleikkaus ja sairausloma

Sairausloman tarve laskeumaleikkauksen jälkeen harkitaan tapauskohtaisesti. Sairausloman kesto saattaa olla pidempi kuin muissa gynekologisissa leikkauksissa, jopa 4-6 viikkoa. On kuitenkin tärkeää huomata, ettei pitkällä sairauslomalla ole näyttöä parantavan leikkauksen tuloksia.

Asiantuntijana artikkelissa: Maarit Mentula, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Aiheeseen liittyvät artikkelit