Leukemia on lasten yleisimpiä syöpiä, mutta miten se huomataan? Leukemiassa luuytimen valkosolujen esiasteet muuttuvat pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi. Tästä syystä leukemiassa ei muodostu yksittäistä kasvainta, vaan syöpäsoluja löytyy verestä ja luuytimestä. Luuydin ei toimi normaalisti, kun pahanlaatuiset leukemiasolut, blastit, täyttävät sen.
Lasten Leukemian Tyypit
Lasten leukemia jaetaan yleensä akuutteihin ja kroonisiin leukemioihin. Akuutit leukemiat, kuten lymfaattinen leukemia (ALL) ja myelooinen leukemia (AML), ovat nopeasti kehittyviä. Näistä ALL on selvästi yleisempi ja esiintyy eniten 2-8-vuotiailla lapsilla. Yleisin ikä, jolloin leukemia ilmenee, on neljän vuoden iässä.
Suomessa vajaa 50 lasta sairastuu vuosittain akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan (ALL) ja alle 10 lasta akuuttiin myelooiseen leukemiaan (AML). Krooninen myeloooinen leukemia (KML) on erittäin harvinainen lapsilla eikä kroonista lymfaattista leukemiaa (KLL) esiinny lapsilla lainkaan.
Oireet ja Diagnoosi
Leukemian oireet voivat vaihdella ja joskus ne voivat sopia myös muihin sairauksiin, mikä vaikeuttaa diagnoosin tekemistä. Yleisimpiä ensioireita ovat kalpeus ja väsymys, joita aiheuttaa anemia. Lisäksi iholla voi näkyä verenvuotoja ja mustelmia, jotka johtuvat verihiutaleiden määrän alentumisesta.
Leukemiaan voi liittyä myös kipuja luissa ja nivelissä, yleensä jaloissa tai selässä. Nämä kivut voivat vaikeuttaa lapsen liikkumista tai saada hänet ontumaan. Lääkäri ottaa verikokeita ja luuydinnäytteen, jotka yhdessä varmistavat diagnoosin. Valkosolujen määrä voi olla matala, normaali tai korkea. Usein osa näistä soluista on leukemiaan liittyviä blastisoluja, jotka eivät kuitenkaan ole vielä siirtyneet luuytimestä verenkiertoon.
Leukemian Hoidon Tavoite
Leukemian hoidon tavoitteena on tuhota kaikki leukemiasolut ja saada tauti paranemaan täysin. Akuuttia leukemiaa hoidetaan solunsalpaajilla. Vaikeimmissa tapauksissa voidaan tarvita myös kantasolujen siirto ja sädehoito. AML:n hoito kestää hieman alle vuoden, kun taas ALL:n hoito voi kestää jopa 2,5 vuotta.
Hoidon alussa pyritään saamaan leukemiasolut häviämään ja luuytimen toiminta normalisoitumaan. Tätä vaihetta kutsutaan induktiovaiheeksi, ja se kestää noin viisi viikkoa. AML:n hoito perustuu erilaisiin solunsalpaajahoitoihin, jotka annetaan rankoissa, lyhyissä kuureissa. Leukemian hoito voi olla raskasta ja aiheuttaa vaikeita tulehduksia ja muita ongelmia.
Tulevaisuuden Toivo
Suurin osa leukemiaan sairastuneista lapsista paranee. Nykyisessä pohjoismaisessa ALL:n hoito-ohjelmassa hoitoratkaisut perustuvat jäännöstautimääritysten tuloksiin. AML:n hoidossa hoitovasteella on suuri merkitys. Kaikki potilaat, joilla hoitovaste ei ole riittävä kahden kuurin jälkeen, päätyvät kantasolujensiirtoon, mikäli sopiva luovuttaja löytyy.
Leukemiaan sairastuminen on vaikea tilanne lapselle ja perheelle, mutta nykyaikainen hoito ja lääketiede tarjoavat toivoa ja mahdollisuuden paranemiseen. Tieto ja varhainen havaitseminen ovat avainasemassa leukemian torjunnassa.
Lue lisää:
Aivokasvaimet – Neuroblastooma – Lymfooma – Wilmsin tuumori