Miltä Näyttää Punkin Purema

Laura vietti lokakuussa 2020 aikaa mökillään Hangossa, kun hän huomasi punoittavan, tulehtuneen pistoksen nilkassaan – läiskä oli noin kolikon kokoinen. Lauran siskon miehellä oli äskettäin hoidettu borrelioosi, joten Laura vitsaili saaneensa sen nyt itselleenkin. Aluksi hän ei kuitenkaan kiinnittänyt läiskään sen enempää huomiota.

Lauran itsehoitoyritykset eivät auttaneet parantamaan punoittavaa läikkää.

“Hoidin sitä aluksi kortisonilla, mutta punainen läikkä ei hävinnyt vaan paheni”, Laura kertoo.

Parin viikon kuluttua hän meni lääkäriin, kun punoitus alkoi levitä.

“Mutta ympärille ei koskaan muodostunut rengasta, vaan läikän ympärille ilmaantui pistemäisiä näppylöitä”, Laura selittää.

“Lääkäri ei voinut sanoa, mikä se oli. Minä itse epäilin punkin puremaa, vaikka en ollutkaan havainnut punkkia. Olin myös hieman kuumeessa ja kipeä olo.”

Laura kertoo, että Hangossa on paljon punkkeja, ja hän onkin löytänyt niitä omasta ja perheensä iholta useita kertoja. Tämä tieto välittyi myös kesäkuussa tehdyssä haastattelussa. Iltalehti uutisoi samasta aiheesta lauantaina 15.7.

Borrelioositestiä ei otettu heti. Lauralta otettiin muita kokeita, kuten jänisrutto. Hänelle määrättiin viiden päivän antibioottikuuri, joka ei kuitenkaan auttanut. Lääkäri lähetti hänet myös ihopoliklinikalle.

“Vihdoin otettiin myös borrelioosinäyte, ja se oli borrelioosi. Näyttää siltä, että borrelioositesti kannattaa ottaa hieman myöhemmin, jotta vasta-aineet näkyvät”, Laura kertoo.

Borrelioosi

Borrelioosi, eli Lymen tauti, on punkin levittämä infektio, jota aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri.

Arvioidaan, että suomalaiset saavat noin 500 000 punkin puremaa vuosittain. Suurin riski punkin kohtaamisesta on rannikkoalueilla ja itäisessä Suomessa. Noin viidesosa puutiaisista kantaa borreliabakteeria, ja tämä osuus on sama kaikkialla Suomessa. Bakteereita esiintyy aikuisilla puutiaisilla ja puutiaisen nymfeillä, eli nuorilla yksilöillä.

Tavallisesti akuutissa borrelioositapauksessa ihoon muodostuu tulehduspesäke ja havaitaan lieviä yleisoireita. Krooninen borrelioosi voi ilmetä moninaisin oirein, kuten nivel- ja hermosto-oirein.

Laura ehti saada ihon pigmenttimuutoksen syvälle, joten rengas näkyy edelleen, vaikka sairastumisesta on jo kolme vuotta.

“Muistaakseni söin pitkän, noin kuuden viikon kestävän ja vahvan antibioottikuurin, jonka avulla borrelioosi saatiin kuriin”, Laura muistelee.

Hän painottaa, että hänet hoidettiin hyvin, mutta borrelioosin vasta-aineiden testaaminen kesti melko kauan.

Yleensä vasta-aineet alkavat ilmestyä vereen noin 2-4 viikon kuluttua tartunnasta.

“Kaiken kaikkiaan meni noin 2 kuukautta ennen kuin sain oikean hoidon”, Laura sanoo.

“Olen sitä mieltä, että testi pitäisi ottaa helpommin. Onneksi antibioottikuuri auttoi, eikä mitään jäänyt jäljelle. Kuitenkin huonovointisuutta oli jonkin aikaa, ja borrelioosi vei yleiskuntoa alaspäin. Borrelioosi on todellinen huolenaihe Suomessa, ja lääkäreiden tulisi suhtautua siihen vakavasti ja mieluummin ottaa testi varmuuden vuoksi”, Laura toteaa.

“Mitä tästä opimme? Sen, että borrelioosiin voi sairastua vaikka punkkia ei havaitsekaan tai se vain käväisee iholla. Ja tämä voi tapahtua myös lokakuussa”, hän jatkaa.

Lähteet: Laura / Terveyskirjasto.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit