Miksi Kuumeessa On Kylmä

Tervetuloa Oppia Uutta -sivuston artikkeliin, jossa syvennymme kuumeen ja sen vaikutusten saloihin! Tiedätkö, miksi kuumeessa tuntuu niin kylmältä? Entä mihin kuumeen merkitys keholle perustuu? Tässä artikkelissa pureudumme näihin kysymyksiin ja moniin muihin kuumeeseen liittyviin seikkoihin. Ota mukava asento ja valmistaudu oppimaan!

Mikä on normaalilämpö aikuisella?

Aikuisen normaalilämpö on alle 37-37,5 astetta. Ei ole tarpeen asettaa tarkkaa alarajaa normaalilämmölle, sillä vakava kylmettyminen voi johtaa kehon jäähtymiseen. Terveessä tilassa kehon lämpötila pysyy kuitenkin yleensä tämän alarajan yläpuolella.

Miksi ruumiinlämpö on illalla yleensä korkeampi kuin aamulla?

Iltaisin kehon lämpötila on usein korkeampi kuin aamuisin. Tämä johtuu kehon normaalista toiminnan vaihtelusta. Aineenvaihdunta ja hormonituotanto, jotka vaikuttavat ruumiinlämpöön, seuraavat vuorokaudenajan mukaista rytmiä eli sirkadiaanista rytmiä. Lisäksi lihastyö nostaa ruumiinlämpöä, ja tämä ilmiö on vähäisintä aamulla juuri herätessä.

Mikä on normaalilämpö lapsella?

Lapsella normaalilämpö mitattuna korvasta on alle 37,5 astetta. Peräsuolesta mitattuna normaalilämpö on alle 38 astetta.

Miten lämpöä kannattaa mitata?

Tarkimmat lukemat saadaan korvamittarilla. Peräsuolesta mittaaminen voi olla epämiellyttävää, erityisesti lapselle. Vaikka kuumetta kannattaakin mitata seuratakseen sairauden kehittymistä, yleisvoinnin seuranta on vieläkin tärkeämpää.

Mikä aiheuttaa kuumeen?

Kuumeeseen johtaa tilanne, jossa kehon lämmöntuotanto ja lämmönkulutus eivät ole tasapainossa, minkä vuoksi selkäytimen lämpökeskus reagoi. Bakteerit, virukset ja muut taudinaiheuttajat voivat erittää aineenvaihduntatuotteita, jotka johtavat lämpötilan nousuun. Lisäksi kehon puolustusreaktio näitä taudinaiheuttajia vastaan voi johtaa lämmönnousuun. On tärkeä muistaa, että kuume ei ole oma sairautensa, vaan se on kehon reaktio, joka kertoo immuunijärjestelmän aktivoitumisesta.

Mikä on kuumeen merkitys keholle?

Kuumeen korkeus ei välttämättä liity taudin vakavuusasteeseen. Jotkut tavalliset nuhakuumevirukset voivat nostaa hyvin korkean kuumeen. Yli 40 asteen kuume aiheuttaa kuitenkin merkittävää väsymystä ja nestehukkaa, ja kuumekouristusten riski kasvaa.

Ovatko toiset alttiimpia saamaan kuumeen kuin toiset?

Vaikuttaa siltä, että jotkut aikuiset ovat alttiimpia saamaan kuumeen nuhakuumeen eli flunssan yhteydessä. Toisilla ei kuume nouse koskaan, kun taas toisilla se nousee jokaisen nuhakuumeen myötä. Riittävän vakava sairaus nostaa kuumeen yleensä kaikilla.

Miksi pikkulapset voivat saada kuumeen monta kertaa vuodessa?

Pikkulapset kohtaavat erityisesti hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia, joten on täysin normaalia, että lapsi sairastaa keskimäärin 5-10 flunssaa vuodessa. Jokainen flunssa voi nostattaa kuumeen, ja tämä kuuluu normaaliin elämään.

Kannattaako kuumetta yrittää alentaa lääkkeillä?

Kuumeen alentaminen lääkkeillä helpottaa oloa ja on suositeltavaa. Parasetamoli on paras ja turvallisin lääke kuumeen alentamiseen. Myös tulehduskipulääkkeet voivat alentaa kuumetta.

Mikä on kuumeen paras lääkkeetön hoito?

Kun kuume nousee, voi tuntua kylmältä. Tässä tilanteessa on hyvä pitää itsensä lämpimänä. Kun kuume laskee ja ihminen alkaa hikoilla, voi viilentää vähentämällä peitteitä ja vaatteita. Paras juoma kuumeen aikana on vesi, mutta erityisesti lapselle mikä tahansa juoma, joka menee alas, helpottaa oloa. Esimerkiksi mehu käy, jos pelkkä vesi ei maistu.

Mitä muuta kuumeisen on hyvä muistaa?

Kuumeessa kannattaa antaa keholle lepoa. Kuume on merkki siitä, että keho tarvitsee rauhaa ja lepoa.

Milloin kuumeisen on syytä lähteä lääkäriin?

Yleensä kuume on elimistön normaali puolustusreaktio, joka kertoo, että henkilö on perusterve. Joskus kuitenkin voi olla tarpeen hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäriin kannattaa mennä, jos kuume on yli 38,5 astetta ja on kestänyt 3-4 päivää eikä sitä ole selvästi aiheuttanut tavallinen flunssa. Myös tilanne, jossa kuume nousee uudelleen jo parin päivän tauon jälkeen, vaatii lääkärin arviointia. Lisäksi lääkäriin on syytä mennä, jos kuumeeseen liittyy jatkuva vatsakipu tai virtsaamisvaiva, kurkkukipu ja nielemisvaikeus tai vakava keuhko-, sydän- tai munuaissairaus. Jos kuumeen lisäksi ilmenee nopeaa yleiskunnon laskua, kovaa päänsärkyä, niskakipua, pahoinvointia ja oksentelua tai yhden tai useamman nivelen punotusta ja kuumotusta, on syytä hakeutua välittömästi lääkärin tutkittavaksi.

Voivatko flunssa ja influenssa nostaa kuumeen niin korkealle, että se on jo vaarallista?

Kuumekouristusten riski nousee, kun kuume on noin 40 astetta. Yli 42 asteen kuume on jo muutenkin vaarallista, mutta pelkkä infektio eli tulehdus harvoin nostaa kuumeen näin korkeaksi.

Mikä on kuumekouristus ja mitä silloin pitää tehdä?

Erityisesti lapsilla korkea kuume tai sen nopea nousu voi aiheuttaa kuumekouristuksen. Kuumekouristuksen aikana lapsi menettää kontaktin ympäristöön, ja hänen raajansa voivat nykiä rytmikkäästi. Taipumus kuumekouristuksiin on usein perinnöllinen. Ensimmäinen kuumekouristus on yleensä pelottava kokemus, joten sen jälkeen on hyvä hakeutua lääkärin hoitoon ja saada ohjeita tulevia tilanteita varten. Uusimman tiedon valossa ei suositella voimakasta viilentämistä kuumekouristuksen aikana. Riittää, että lapsi on huoneenlämmössä eikä tarvitse ulkoilmaa. Vaatteita voi vähentää tarpeen mukaan. Kouristus kestää yleensä 1-2 minuuttia. Jos kouristus pitkittyy, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ja tarvittaessa jopa ensihoitoon. Kotona on yleensä saatavilla peräsuoleen annettava kouristuslääke, jota voidaan tarvittaessa antaa seuraavilla kerroilla. Tärkeää on huolehtia siitä, että lapsi ei loukkaa itseään kouristuksen aikana.

Näihin kysymyksiin vastasi työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta. Nyt sinulla on parempi ymmärrys siitä, miksi kuumeessa on kylmä ja miten kuumeeseen voi parhaiten suhtautua. Muista levätä ja pitää itsestäsi huolta!

Aiheeseen liittyvät artikkelit