Oletko huomannut viime aikoina muutoksia kynsissäsi? Kynsimuutokset voivat olla merkkejä sairaudesta tai täysin harmittomia. Tässä artikkelissa esittelemme kymmenen kynsimuutosta, jotka kannattaa tarkistuttaa ihotautilääkärillä.
1. Tumma raita kynnen alla
Jos huomaat tumman juovan kynnessäsi tai sen alla, kannattaa varata aika ihotautilääkärille. Tumma juova voi nimittäin olla merkki melanoomasta, vakavimmasta ihosyövän muodosta. Vaikka jokainen tumma juova kynnessä ei olekaan melanooma, muutosten tarkistaminen on silti tärkeää. Aikainen havaitseminen mahdollistaa kevyemmät hoidot ja paremmat ennusteet.
2. Kynnen kärjen irtoaminen
Jos kynsi alkaa irtoamaan kärjestä ja sen väri muuttuu hieman, syynä voi olla esimerkiksi sieni-infektio, psoriaasi tai kynnen vammautuminen. Kannattaa tutkituttaa kaikki koholla olevat kynnet asiantuntijalla varmistaaksesi mahdollisten tulehdusten hoidon ja oikeanlaisen kynnen kasvun. Ihotautilääkäri ja jalkaterapeutti voivat tarjota apua.
3. Punoitus ja turvotus kynnen ympärillä
Punoitus ja turvotus ovat tyypillisiä tulehduksen merkkejä. Pienet tulehdukset voidaan yleensä hoitaa puhdistamalla ja antibioottivoiteilla. Jos tulehdus etenee ja aiheuttaa avohaavoja tai märkäisyyttä, saattaa tarvita voimakkaampia hoitotoimenpiteitä. Tulehduksen hoitaminen on tärkeää, jotta se ei leviäisi muualle kehoon aiheuttaen suurempia ongelmia.
4. Vihertävän tumma väri
Vihertävän tumma väri kynnen alla viittaa yleensä paikalliseen bakteeritulehdukseen. Hoitamattomana tulehdus pahenee yleensä aiheuttaen kipua ja ongelmia kynnen alueella. Oikean hoidon avulla tulehdus voidaan parantaa ja kynnen kipu vähenee.
5. Kuopat tai lommot kynsissä
Kynsiin voi ilmaantua pieniä lommoja, jotka voivat olla merkki laajemmasta sairaudesta, kuten psoriaasista, atooppisesta ihottumasta tai alopecia areatasta. Sairauksien hallinta alkaa diagnoosista, joten ihotautilääkäri on oikea henkilö auttamaan. Oikean hoidon avulla voidaan helpottaa sekä kynsiin että muihin oireisiin liittyvää vaivaa.
6. Syvät poikittaiset juovat
Syvät poikittaiset juovat koko kynnen mittaisina eivät yleensä aiheuta huolta. Juova voi merkitä hetkellistä hidastumista tai pysähtymistä kynnen kasvussa. Jos kynnen kasvu pysähtyy kokonaan ja syntyy jopa rakoja, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä syy. Usein syy on selvitettävissä ja kynnen kasvu normalisoituu.
7. Kotkankynsi
Kotkankynsi on kynsidystrofian muoto, jossa kynnet paksuuntuvat, kellastuvat ja kasvavat käyrästi muistuttaen kotkan kynsiä. Tämä vaiva liittyy usein jalkojen heikentyneeseen verenkiertoon ja esiintyy usein ikääntyvillä ihmisillä. Kotkankynsi voi johtua myös geneettisestä alttiudesta tai sairaudesta, kuten psoriaasista, iktyoosista tai verenkierron ongelmasta. Joskus siihen liittyy myös sieni-infektio. Vaiva kannattaa hoitaa, jotta vältetään ongelmalliset painehaavat ja suuremmat komplikaatiot. Ihotautilääkäri tai jalkaterapeutti voi auttaa kynnen hoidossa.
8. Lusikkakynsi
Lusikkakynnet ovat ohuet ja lusikkamaisesti kuopalla olevat kynnet. Ne voivat viitata esimerkiksi raudan puutteeseen, joka voi johtua huonosta ruokavaliosta, vatsan tai suoliston sairaudesta, keliakiasta tai korkeasta ilmanalasta. Usein lusikkakynnen syytä ei löydetä, ja se paranee usein itsestään. Jos asia huolestuttaa, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.
9. Pyykkilautakynsi
Pyykkilautakynnessä on tiheitä poikittaisia raitoja, uria tai naarmuja koko kynnen pituudella. Usein se johtuu pitkittyneestä kynsivallin tulehduksesta tai psoriaasin yhteydessä ilmenevästä kynsivallin ihottumasta. Joskus taustalla voi olla myös tapa nyppiä ja työnnellä kynsivallia. Ihotautien erikoislääkäri voi auttaa tulehduksen hoidossa ja myös pääsemään eroon nyppimistavasta.
10. Kellonlasikynnet
Kellonlasikynnet taipuvat alaspäin pyöristyen epätavallisesti. Aluksi muutos voi olla huomaamaton, mutta jatkuessaan se voi aiheuttaa sormenpäiden turpoamista ja kynnen alueen pehmeää joustavuutta. Kellonlasikynsi voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, kuten keuhkosairaudesta, maksan, sydämen tai suoliston ongelmista. Oireen takia on aina hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Tarkistaessasi näitä kynsimuutoksia on tärkeää muistaa varata aika ihotautilääkärille. Mitä aiemmin muutokset havaitaan, sitä paremmat mahdollisuudet ovat saada oikea hoito ja parantaa ennusteita.