Kutina, tuo raapimisen halu, joka voi tuntua sietämättömältä. Kutina voi vaivata niin nenänpielten, polvien kuin päänahan alueella. Se voi olla niin sitkeää, että ihon raapiminen verille asti ei tuo helpotusta. Kutinaa aiheuttavia tekijöitä on niin paljon, että niitä on lähes mahdotonta luetella. Kutina voi johtua herkästä ihosta, joka reagoi eri ärsykkeisiin kutinan tunteena. Yleisimmin kutina johtuu kuitenkin kuivasta ihosta, jonka hoitaminen riittävällä kosteuttamisella on yleensä tehokas keino kutinan hillitsemiseen. Huolehtimalla ihon kosteustasapainosta voi myös estää kutinan syntymistä erilaisissa ihosairauksissa.
Kutinan aiheuttajat
Suomessa yleisimpiä kutinan aiheuttajia ovat krooniset ihottumat sekä rakkulataudit ja punajäkälä, jotka aiheuttavat voimakasta kutinaa. Myös psoriasis ja ihokeliakia voivat aiheuttaa kutinaa. Apteekista saatavia perusvoiteita voi kokeilla ensiapuna kutinaan. Ne kosteuttavat ihoa ja muodostavat ihon pinnalle suojaavan kalvon, jolloin ihon kosteustasapaino voi palautua. Jos perusvoide ei riitä, hydrokortisonivoide voi helpottaa pahiten kutisevia ja punoittavia alueita. Myös suun kautta otettava allergialääke voi lievittää kutinaa. Jos kutina palaa nopeasti ja toistuu, kannattaa seurata sen esiintymistä ja yrittää selvittää sen mahdollinen aiheuttaja.
- Onko kutina jatkuvaa vai esiintyykö sitä kohtauksittain?
- Mihin aikaan päivästä kutisee eniten?
- Edeltääkö kutinaa aina jokin tietty asia?
- Kuinka kauan kutina yleensä kestää?
Nämä vastaukset on hyvä kirjata ylös itselle ja tarvittaessa myös lääkärille.
Kutinan aiheuttajat paikan perusteella
Kutinan sijainti voi antaa vihjeitä sen aiheuttajasta. Jos kutinaa esiintyy käsien iholla, syynä voi olla jokin asia, johon olet juuri koskenut tai aine, jota ihollesi joutunut. Ärsytys voi johtua esimerkiksi jauhoista tai käsivoiteen hajusteista. Myös hikoilu tai lämpötilan vaihtelu voivat aiheuttaa kutinaa. Kasvoilla kutinaa voi aiheuttaa usein käytetty kosmetiikka, jopa tutut ja pitkään käytössä olleet tuotteet. Ihotaudin voi joskus tunnistaa oireiden sijainnin perusteella. Esimerkiksi ihokeliakia kutisee tietynlaisissa paikoissa, kuten säärien etupinnoilla, polvissa, kyynärpäissä, ristiselässä ja hiuspohjassa. Raskauden aikana maksan toimintahäiriö voi aiheuttaa kutinaa yleensä jalkapohjissa ja kämmenissä.
Kutina ja ruoka
Jos altistut samalle asialle tai aineelle useita kertoja ja se johtaa kutisevaan ihottumaan, syyllinen voi olla helposti selvitetty. Kutina voi ilmetä esimerkiksi jonkin eläimen koskettamisen, lääkkeen ottamisen, auringossa oleilun tai ruokailun jälkeen. Voit kokeilla selvittää itse, mitkä ruoat yleisimmin aiheuttavat kutinaa. Ruoka-aineista etenkin histamiininvapauttajat, kuten tomaatti, mansikka ja sitrushedelmät, voivat aiheuttaa kutinaa. Kutina voi alkaa heti syömisen jälkeen nokkosihottumana, ja kananmuna- ja kala-allergia voivat myös aiheuttaa kutinaa. Kutinaa aiheuttavan ruoka-aineen tunnistamiseksi kannattaa kokeilla jättää kyseinen ruoka pois ruokavaliosta ja seurata, häviääkö kutina.
Ravinto ja ihon kunto
Ravinnolla on vaikutusta ihon kuntoon, mutta liian vähäinen hyvien rasvojen saanti ei yleensä ole kutinan aiheuttaja. Runsaasti hyviä rasvahappoja sisältävien ruokien syömisellä ei myöskään ole merkittävää vaikutusta kutinaan. Omega-3-rasvahapoilla on tutkittu sisäisen voitelun roolia esimerkiksi ihon kuivuudessa, mutta pienillä määrillä ei ole saatu havaittavaa vaikutusta. Suuria määriä ei ole myöskään järkevää käyttää.
Psyykkiset syyt kutinaan
Yllättäen psyykkiset tekijät voivat olla suuri syy kutinan taustalla. Psyykkisen kutinan yhteydessä ihoa usein hankaa tai raapii, mikä voi aiheuttaa ihon paksuuntumista tai kutinakyhmyjen muodostumista. Psyykkinen kutina esiintyy yleensä alueilla, joita pystyy helposti raapimaan, kuten käsivarsissa, säärissä ja reisissä. Lääkärille ihon ulkonäkö yleensä paljastaa, onko kutina todennäköisesti psyykkistä. Psyykkiseen kutinaan voi liittyä ahdistusta, masennusta tai pelkoa ötököistä ja loisista. Ihon alla voi tuntua kulkevan esimerkiksi ötököitä nukkumaan mennessä. Psyykkistä kutinaa voi olla vaikea hoitaa muuten kuin psyykelääkkeillä ja terapialla.
Kun kutina ei lopu
Jos kutina tuntuu pakottavalta ja raapiminen vain pahentaa tilannetta, kannattaa selvittää sen aiheuttaja lääkärin avulla. Kutina voi johtua esimerkiksi tarttuvasta vaivasta, kuten syyhypunkista. Jos kotikonstit, kuten perusvoiteen käyttö tai antihistamiinitabletit, eivät auta ja kutina on häiritsevää, on hyvä tutkia tilannetta lisää. Lääkäri tarkastelee ihon kunnon, tulehduksen merkit ja raapimisen aiheuttamat muutokset ihossa. Tarvittaessa tehdään verikokeita, kuten perusverenkuva sekä maksa-, munuais- ja kilpirauhasarvot. Allergiakokeen avulla voidaan selvittää ylipäätään allergiataipumusta. Kokeiden tulosten perusteella voidaan sulkea pois sisäiset sairaudet ja allergiat tai jatkaa tarkempia tutkimuksia. Kutina voi olla yksi oire muiden sairauksien joukossa tai jopa syövän ensimmäinen oire. Sitkeän kutinan syy kannattaa aina selvittää ja hoitaa sen perimmäinen aiheuttaja, ei pelkästään oireiden lievittäminen.