Kuinka Kauan Silmätulehdus Tarttuu

Oletko koskaan miettinyt, kuinka kauan silmätulehdus voi tarttua? Silmätulehduksen tarttuvuus riippuu sen aiheuttajasta, ja tämä vaikuttaa myös tulehduksen kestoon. Silmätulehdus voi olla viruksen, bakteerin, allergisen reaktion tai muun tulehduksellisen syyn aiheuttama. Silmätulehdukset ovat yleisiä kaiken ikäisillä, erityisesti flunssan ja allergiakauden aikaan. Se voi sijaita itse silmässä, silmäluomessa tai sen reunassa. Silmien kuivumiseen liittyvät sidekalvon ja silmäluomen tulehdukset yleistyvät iän myötä.

Silmätulehduksen oireet

Silmän alueen tulehduksia on erilaisia, joten oireiden perusteella pyritään yleensä löytämään tulehduksen syy. Yleisiä silmätulehduksen oireita ovat:

  • Punainen silmä
  • Silmän vetistäminen ja rähmiminen
  • Roskan tunne silmässä

Jos silmä punoittaa ilman flunssaoireita, kyseessä voi olla sidekalvon verenpurkauma, joka paranee itsestään eikä vaadi hoitoa. Verenpurkauma voi näkyä tarkkarajaisena, punaisena länttinä silmän sidekalvossa tai punoittaa koko sidekalvo. Jos taas molemmat silmät punoittavat flunssan aikana, kyseessä voi olla viruksen aiheuttama sidekalvon tulehdus, joka yleensä paranee muutamassa vuorokaudessa flunssan mukana. Punoittava, rähmivä ja kirvelevä silmä voi viitata bakteerin aiheuttamaan sidekalvon tulehdukseen, joka yleensä vaatii hoitoa antibioottitipoilla.

Vakavammista silmäsairauksista voi olla kyse, jos:

  • Silmään on tullut vamma ja se punoittaa
  • Silmä on punainen ja kipeä
  • Silmän näkökyky huononee

Jos punaisessa silmässä on voimakasta kipua tai oireisiin liittyy näön heikkenemistä, on aina syytä hakeutua kiireellisesti lääkärin arvioitavaksi. Myös silmäluomen tulehdukset ja luomen reunan tulehdukset voivat aiheuttaa ärsytystä ja silmien kuivumista. Näärännäppy taas on arpiongelma luomen reunassa, joka aiheuttaa silmän vuotamista ja ärsytystä.

Silmätulehduksen tarttuvuus

Silmätulehdus tarttuu pääasiassa samalla tavoin kuin flunssa – pisaratartuntana ilmateitse tai kosketuksen kautta. Virustulehdukset tarttuvat niin kauan kuin virus on tartuttava. Bakteeritulehdus taas tarttuu kosketuksen kautta, kun käsien välityksellä siirtyy bakteereja esimerkiksi virustulehduksen jo valmiiksi ärsyttämälle sidekalvolle.

Hyvä käsihygienia, nenän ja silmien kaivelun välttäminen, allergiaoireiden hoito sekä ikäihmisillä kuivasilmäisyyden hoito ovat parhaat keinot yrittää ehkäistä silmätulehduksen tarttumista.

Silmätulehdus lapsella

Lapsiperheissä silmätulehduksia esiintyy yleensä flunssatautien yhteydessä. Lapsen silmätulehdus tarttuu helposti käsien kautta toisen lapsen silmään, joten bakteeritulehdusta halutaan yleensä lääkitä nopeasti tartuntojen välttämiseksi. Alle puolivuotiaat lapset sairastavat harvoin flunssaa, joten bakteeriperäinen silmätulehdus tarttuu vauvalle yleensä isomman sisaruksen käsien kautta.

Miten silmätulehdus todetaan?

Lääkäri diagnoosoi virus- ja bakteeriperäisen sidekalvontulehduksen yleensä silmää tarkastelemalla, sarveis- ja sidekalvoa tutkimalla sekä arvioimalla näön tarkkuuden, luomien ihon kunnon ja potilaan kertomat oireet. Joissain tapauksissa voidaan tehdä myös bakteeriviljely. Mikäli oireisiin ei liity näön huononemista tai kipua, silmätulehduksen diagnoosin voi saada myös Mehiläisen Digiklinikalla. Lääkäri pystyy antamaan lähes yhtä hyvän diagnoosin etänä kuin vastaanotolla, kun oireita kuvataan ja lähetetään kuva silmästä.

Silmätulehduksen hoito

Silmätulehdusta tulee hoitaa oireiden mukaisesti. Rähmivää silmää kannattaa pestä lämpimällä vedellä. Jos silmäluomen iho on ärtynyt, siihen voi käyttää ihovoidetta. Virusperäinen sidekalvon tulehdus ei vaadi hoitoa, vaan se paranee yleensä flunssan mukana. Bakteeri-sidekalvon tulehdus paranee yleensä itsestään, mutta antibioottitipat nopeuttavat usein paranemista.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua kiireellisesti, jos silmässä tuntuu kipua tai näkö heikkenee. Jos silmätulehdus jatkuu vielä flunssan jälkeen, on hyvä käydä näyttämässä silmää lääkärille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit