Tervetuloa lukemaan Oppia Uutta -sivuston artikkelia, jossa pureudumme herpeksen elinikään pinnoilla. Herpes on erittäin yleinen virus, joka vaikuttaa suureen osaan suomalaisista. Tiesitkö, että jopa puolet suomalaisista kantaa herpesvirusta? Monet heistä eivät kuitenkaan tiedä kantavansa virusta, sillä suurin osa tartunnoista on oireettomia.
Herpesvirukset ja niiden ilmenemismuodot
Herpesvirukset jaetaan pääasiassa kahteen tyyppiin: HSV-1 ja HSV-2. Aiemmin HSV-1 aiheutti pääosin huuliherpestä, kun taas HSV-2 aiheutti genitaaliherpestä. Nykyisin nämä tyypit ovat kuitenkin sekoittuneet, ja kolmannes genitaaliherpestartunnoista aiheutuu HSV-1:stä.
Herpesvirusta esiintyy yleisimmin huulissa ja sukuelimissä, mutta se voi myös ilmetä muualla kehossa tai jopa silmässä.
Herpeksen oireet ja hoito
Ensimmäisen herpestartunnan oireisiin kuuluvat muun muassa kuumotus, kirvely, haavaumat ja rakkulat genitaalialueella tai huulissa. Tartunnan yhteydessä voi esiintyä myös yleisoireita, kuten päänsärkyä, kuumetta, lihaskipua ja sairauden tunnetta. Oireet voivat kestää 2-3 viikkoa, mutta tartunta voi myös olla täysin oireeton.
Vaikka lievää herpesoiretta ei välttämättä tarvitse hoitaa, viruslääke voi lievittää oireita ja lyhentää niiden kestoa. On tärkeää aloittaa lääkitys heti, kun huuli tai sukuelimet alkavat kihelmöidä tai tuntua kuumottavalta. Lääke voi estää kivuliaiden rakkuloiden muodostumisen, vähentää tartuttavuutta ja lyhentää oireiden kestoa. Jos herpes uusiutuu usein, lääkitystä voidaan käyttää myös estolääkkeenä.
Herpeksen uusiutuminen ja tarttuminen
Herpesvirus ei valitettavasti häviä elimistöstä tartunnan jälkeen. Se jää lepäämään hermosolmukkeisiin ja voi aiheuttaa uusia oireita myöhemmin. Onneksi uusiutuvan herpeksen oireet ovat yleensä lievemmät kuin ensimmäisen tartunnan oireet, eikä se yleensä aiheuta yleisoireita. Uusiutunut herpes paranee yleensä itsestään viikossa tai kahdessa.
Herpes tarttuu pisaratartuntana tai ihokontaktissa. Tartunta on helpompaa silloin, kun iholla on rikkoutunut rakkula. Tartunta voi kuitenkin tapahtua jo ennen rakkulan puhkeamista, kun iho tuntuu kuumottavalta tai kihelmöivältä. Miehestä naiseen tarttuminen on yleisempää kuin toisinpäin, ja oireeton herpes tarttuu erittäin huonosti.
Herpes ja sukupuolitautitestit
Herpes voi tarttua huulesta sukuelimiin ja päinvastoin esimerkiksi suuseksin yhteydessä. Huuliherpes voi myös tarttua suudellessa tai samasta pullosta juotaessa. Genitaaliherpes voi tarttua myös sormien välityksellä muihin kehonosiin tai toiseen ihmiseen.
Herpeksen aktivoituminen ja hoito
Herpesvirus aktivoituu usein elämäntilanteiden tai ympäristötekijöiden muutosten yhteydessä. Se voi puhjeta esimerkiksi auringonvalon, stressin, voimakkaan fyysisen rasituksen tai kuukautisten aikana. Aktivoitumisen ajoitus vaihtelee yksilöittäin.
Jos herpes aiheuttaa voimakkaita oireita, kestää pitkään, uusiutuu usein, häiritsee elämää tai esiintyy silmässä, on suositeltavaa varata aika gynekologille, ihotautilääkärille tai yleislääkärille. Lääkäri voi tehdä kliinisen tutkimuksen tai ottaa tarvittaessa laboratorionäytteen varmistaakseen diagnoosin.
Herpes ja raskaus
Jos olet raskaana ja sinulla on ollut genitaaliherpes, on tärkeää kertoa siitä lääkärille. Genitaaliherpes voi tarttua vauvaan synnytyksen yhteydessä ja aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Mikäli herpes oireilee raskauden aikana, äidille voidaan antaa suun kautta otettavaa herpeksen estolääkitystä, joka estää tartunnan siirtymisen vauvalle. Estolääkitys aloitetaan yleensä raskausviikolla 36 tai 38. Joissain tapauksissa voidaan joutua käyttämään myös suonensisäistä lääkitystä.
Herpeksen jakaminen seksikumppanille
Herpeksen jakaminen seksikumppanille ei ole pakollista, sillä siitä ei ole ilmoitusvelvollisuutta. On kuitenkin hyvä muistaa, että kondomi voi estää tartunnan, mutta ei täysin. Tartuntariski on pienempi oireettoman herpeksen yhteydessä. Päätöksen herpeksen jakamisesta kumppanille tulee tehdä omien arvojen ja tilanteen mukaan.
Herpes on hyvin yleinen sairaus, eikä sen kertominen kumppanille tarvitse aiheuttaa häpeää.
Tämän artikkelin perusteella voit oppia paljon herpeksesta ja sen ilmenemismuodoista. Muista kuitenkin, että ainoa varma tapa saada tarkka diagnoosi ja hoito-ohjeet on konsultoida lääkäriä.