Päänsärky, migreeni ja kipu silmän takana – kuulostaako tutulta? Yhtenä aiheuttajana on tyypillisesti pään ohjaslihas eli Semispinalis Capitis. Pään ohjaslihas osallistuu kaularangan taivutuksiin eri suuntiin: sivuille, taakse ja eteen sekä kaularangan kiertoon. Taivutuksessa sivuille katse on koko ajan eteen päin ja pää lähestyy toista olkapäätä. Kierrossa pää pysyy muuten paikoillaan, mutta kaularangan liike kääntää päätä niin, että ihminen voi katsoa vasemmalle tai oikealle.
Lihas lähtee selkärangan nikamien okahaarakkeista: Kaularangan alimmasta okahaarakkeesta C7 sekä selkärangan okahaarakkeista 1 – 3 eli vähän ihmisestä riippuen noin 5 sentin matkalta senkärangasta. Se kiinnittyy kallonpohjaan rangan samalle puolelle. Lihas on syvällä ja sen päällä kulkee useita yläselän ja niskan lihaksia kuten muun muassa epäkäs (Trapezius) ja kaulan ohjaslihas (Splenius Cervicis).
Kuvassa pään ohjaslihaksen tyypillinen liike: Pää on taivutettuna eteenpäin. Tyypillinen kipualue on ohimolla silmä vieressä tai kuten asiakkaat usein kuvailevat: ”tuntuu silmän takana kipua tai jotain”.
Lihaksen toiminta ja oireet
Kun pään ohjaslihasta tarkastellaan siitä näkökulmasta, että miten se kuormittuu, voimme päätellä myös, millaiset liikkeet helpottavat kiputiloja. Aivan ilmeisin kuormittava asento on alaviistoon katselu niin, että pää on mukana liikkeessä. Ei liene tarpeen mainita tilanteita, joissa kuvankin asento on tyypillinen? Pahimmillaan liike lähtee ihan kaularangasta, jolloin pää työntyy eteenpäin ja leuka putoaa alas. Tällöin kuormitus on suurin, koska niskan lihakset joutuvat venyttyneeseen, staattiseen tilaan. Pää painaa noin viisi kiloa ja kaikki lihakset tekevät töitä kannatellessaan päätä, kun se ei ole samassa pystylinjassa selkärangan kanssa.
Seuraavaksi voit miettiä, miten paljon liikuttelet päätäsi päivän mittaan eri suuntiin: Eteen, taakse, sivuille? Saatat havahtua siihen, että taakse ja sivuille taivuttaminen on harvinaisempaa kuin eteenpäin taivuttaminen. Lihakset pitävät liikkeestä, ja erityisesti monipuolisesta liikkeestä. Tämän vuoksi olisi erittäin tärkeää, että tämäkin lihas saisi liikkua kaikkiin suuntiin, joihin se on syntynyt liikkumaan. Kun roikotamme päätämme lähinnä edessä emmekä muista tehdä liikkeitä vastakkaisiin suuntiin, on jumi taattu.
Kuvassa oranssi-keltainen on itse lihas ja punaiset kohdat ovat tyypillisiä oirealueita, joissa voi tuntua kipua tai jomotusta.
Asiakkaat kuvailevat tyypillisesti kipua silmän takana. Myös migreeniä ja muita päänsärkyjä esiintyy, kun kaulan lihaksista erityisesti tämä lihas on saanut tarpeekseen staattisesta työstä.
Pään ohjaslihaksen hieronta, venytys ja treenaaminen
Pään ohjaslihaksen hoitona on kallonpohjan perinpohjainen käsittely sekä hieromalla että triggerpisteitä painelemalla. Kun hieroja painaa triggerpistettä, voi asiakas tuntea painetta, kihelmöintiä tai kipua kuviin merkityillä punaisilla alueilla. Tämä on normaalia ja kertoo, että hierojan näpit ovat juuri oikeassa paikassa.
Pään ohjaslihasta voi venyttää pyörittämällä päätä: Pyri mahdollisimman laajaan liikkeeseen. Muista tehdä liike rauhallisesti! Liian nopeat liikkeet voivat aiheuttaa jopa suojakrampin lihaksiin. Voit varovasti painaa kädellläsi pään takaosasta eteentaivutuksessa ja ohimolta sivutaivutuksessa.
Kaulan lihaksia voi myös vahvistaa kuten mitä tahansa lihaksia: Ota etukumara asento, mielellään istuen. Voit käyttää kevyttä levypainoa apuna. Aseta levypaino tai kädet niskaasi kallonpohjan seudulle ja nosta päätä hitaasti ylös. Tämän voit tehdä myös kylkimakuullaan. Voit katsoa videot Instagram-postauksestamme alta!
Mikäli kärsit postauksessa kuvailluista oireista tai tunnet kipua kuviin piirretyillä alueilla, kannattaa varata aika hierojalle. Taitavat Vuorenpunan hierojat osaavat lievittää kipujasi ja ohjeistaa sinulle turvalliset venytykset kaulan lihaksille. Varaa aikasi tästä!
Vastaanottomme sijaitsee Helsingin Punavuoressa, Ratakatu 11 – 13:ssa, katutasossa. Meille tullaan sisälle suuresta vihreästä porttikongista, jonka oikealla puolella on värikäs sähkökaappi. Sähkökaapin yläpuolella on ovisummerimme. Kadulla on myös aina standi opastamassa, kun olemme töissä! Tervetuloa!