Kilpirauhasen Vajaatoiminta Oireet Testi

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi on tila, jossa kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormonia eli tyroksiinia. Tämä voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Onneksi vajaatoiminnan testaaminen ja hoidon aloittaminen ovat helppoja Mehiläisen kautta!

Näin varaat ajan kilpirauhasen vajaatoiminnan testiin

Mehiläisellä voit varata ajan kilpirauhasen vajaatoiminnan testiin ilman lääkärin lähettämää. Jos haluat keskustella oireistasi ennen testiin hakeutumista, suosittelemme varaamaan ajan lääkärillemme. Testi tehdään kätevästi laboratoriossamme otetusta verinäytteestä. Näytteenottoon ei tarvitse valmistautua erityisesti, paitsi jos olet jo aloittanut kilpirauhaslääkityksen.

Mistä kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu?

Useimmiten kilpirauhasen vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, jossa elimistö muodostaa vasta-aineita kilpirauhasen rakenteita vastaan. Tämä sairaus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Ravinnolla tai elintavoilla ei ole vaikutusta autoimmuunitulehduksen syntyyn.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet voivat olla moninaiset ja ne alkavat hitaasti, paheten ajan myötä. Oletko huomannut itselläsi joitakin seuraavista yleisimmistä oireista?

  • Väsymys
  • Palelu
  • Painonnousu
  • Ummetus
  • Sydämen sykkeen hidastuminen
  • Ihon kuivuminen
  • Kuukautiskierron häiriöt
  • Hajamielisyys
  • Alakuloisuus ja ahdistuksen kaltaiset oireet
  • Turvotus silmissä, kasvoissa ja säärissä

Vai onko sinulla ongelmia muistamisen kanssa? Vaikeaan kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä myös muistihäiriöitä. Oireet voivat vaihdella yksilöllisesti riippuen vajaatoiminnan vakavuudesta, kestosta, iästä ja muista mahdollisista sairauksista.

On tärkeää muistaa, että pelkkien oireiden perusteella ei voi varmuudella diagnosoida kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tämä vaatii aina laboratoriotestin.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan toteaminen

Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan helposti diagnosoida laboratoriokokeiden avulla. Verikoe, joka mittaa sekä TSH-arvoa että vapaa T4-V -hormonia, on yleensä tarpeellinen. TSH-arvo nousee usein kilpirauhasen vajaatoiminnassa, kun taas tyroksiinihormonin pitoisuus alenee.

On tärkeää, ettet aloita hoitoa tai lääkitystä omin päin. Ainoastaan testitulosten perusteella lääkäri voi tehdä oikean diagnoosin ja aloittaa tarvittavan hoidon. Kilpirauhaslääkkeitä ei tule käyttää pelkän epäilyn perusteella.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito

Yleisin hoitomuoto kilpirauhasen vajaatoimintaan on tyroksiinihormonitablettien käyttö. Valitettavasti omilla elintavoilla, ruokavaliolla tai muulla itsehoidolla ei ole vaikutusta sairauteen. Lääkäri laatii yksilöllisen hoitosuunnitelman ja seuraa hoidon tehokkuutta jatkuvasti. Tyroksiinihoito jatkuu yleensä koko elämän ajan.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan testin tulokset

Testitulokset antavat tietoa kilpirauhasen toiminnasta verrattuna viitearvoihin. Mehiläisen lääkäri käy testitulokset tarvittaessa läpi kanssasi ja suunnittelee yksilöllisen hoitosuunnitelman. Pelkkä tulosten vertaaminen viitearvoihin ei riitä hoitoa suunnitellessa.

Testitulokset tallentuvat OmaMehiläiseen, jota voit käyttää joko puhelimessa OmaMehiläinen-sovelluksen avulla tai tietokoneella OmaMehiläinen-verkkoversiossa.

Lähteet: Terveyskirjasto, Mehiläisen asiantuntijahaastattelut

Aiheeseen liittyvät artikkelit