Kasvain Silmän Takana Oireet

Kuvittele, että sinulla on jokin outo oire. Epämääräinen päänsärky tai käytöksen muutos. Se voi olla merkki jostakin vakavammasta, kuten kasvaimesta silmän takana. Suomessa todetaan vuosittain noin 800 aivokasvainta, ja monet niistä jäävät huomaamatta tai diagnosoidaan väärin.

Miten kasvain ilmenee?

Useimmat ihmiset luulevat, että pelkkä päänsärky voi olla merkki aivokasvaimesta. Totuus on kuitenkin toinen. Päänsärky ilman muita oireita harvoin johtuu aivokasvaimesta. Kasvaimen oireet vaihtelevat sen koon, sijainnin ja kasvunopeuden mukaan. Hyvänlaatuinen kasvain voi olla oireeton jopa vuosia.

Aikuisten yleisin oire on epileptinen kohtaus. Kouristelu, kieleen pureminen ja lyhyet poissaolokohtaukset voivat olla merkkejä kasvaimesta. Päänsärky ei ole yleinen ensioire aikuisilla, mutta se voi olla tavallinen oire lasten aivokasvaimissa. Aamuisin ennen ylösnousua esiintyvä päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu voivat viitata kohonnutta aivopainetta aiheuttavaan kasvaimeen.

Joissakin tapauksissa kasvain voi aiheuttaa hälyttävämpiä oireita, kuten näkökenttäpuutoksia, kaksoiskuvia, huimausta, kuulon huonontumista tai puheen häiriöitä.

Milloin huolestua?

Kasvaimen oireet voivat usein mennä myös tavallisempien vaivojen piikkiin. Käytöksen muutos, väsymys, aloitekyvyttömyys ja hidastuminen saattavat olla ensimmäisiä merkkejä kasvaimesta. Oireita ei välttämättä osata yhdistää aivokasvaimeen, sillä samanlaisia oireita voi esiintyä myös uupumuksen, masennuksen tai aivoverenkiertohäiriöiden yhteydessä.

Neurologian erikoislääkäri Merja Kallio kehottaa menemään lääkäriin, jos ilmenee selittämättömiä oireita. Kasvainpotilaat voivat joskus menettää kykynsä käyttäytyä persoonallisuutensa mukaan, joten läheisen olisi hyvä mennä lääkäriin mukaan kertomaan havaitsemistaan muutoksista.

Erilaisia kasvaimia

Yleisimpiä aivokasvaimia ovat glioomat ja meningeoomat. Glioomat ovat useimmiten pahanlaatuisia tukisolukasvaimia, joita on vaikea poistaa kokonaan. Meningeoomat puolestaan ovat yleensä hyvänlaatuisia aivokalvokasvaimia.

On tärkeää muistaa, että jokainen kasvain on yksilöllinen. Hoito suunnitellaan tapauskohtaisesti kasvaintyypin perusteella. Leikkauksen jälkeen annetaan usein sädehoitoa ja joissakin tapauksissa myös solunsalpaajalääkkeitä.

Parantuneet hoitomenetelmät

Hoitomenetelmät aivokasvainten hoidossa ovat kehittyneet huomattavasti viime vuosikymmenen aikana. Uusia hoitomuotoja tutkitaan jatkuvasti, kuten virus- ja rokotehoitoja. Sädehoidolla on saavutettu parannuksia, kun säteilyä voidaan kohdentaa entistä tarkemmin ja suojata samalla terveitä kudoksia.

Vaikka hoitomenetelmät ovat kehittyneet, on tärkeää muistaa, että aivokasvainten syitä ei toistaiseksi tunneta. Niiden syntymiseen ei voi itse vaikuttaa elämäntavoilla, eikä niiden ennaltaehkäisyä ole keksitty.

Aiheeseen liittyvät artikkelit