Jatkuva Paha Maku Suussa

Parodontiitti – suutulehduksen vaikutukset sinua arvaamattas

Tiedätkö sen ikävän tunteen, kun suussa on jatkuvasti paha maku? Syynä tähän voi olla parodontiitti, bakteerien aiheuttama tulehdussairaus, joka vahingoittaa hampaan kiinnityskudoksia. Tämä tulehdus voi aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita hampaille, joko yksittäisesti tai pahimmillaan koko hampaistolle.

Parodontiitin syyt

Parodontiittia aiheuttavat bakteerit ovat osa suun normaalia mikrobikantaa. Ne tarttuvat ikeniin ja ientaskussa olevaan plakkiin ja hammaskiveen, mikä käynnistää tulehdusreaktion. Tulehduksessa ienkudoksesta vapautuu erilaisia tulehdusvälittäjäaineita, jotka vahingoittavat hammasta ympäröivää pehmytkudosta ja luuta. Tämä tuhoaa kiinnityskudoksia syventäen ientaskuja, joissa parodontiittibakteerit viihtyvät. Samalla ne aiheuttavat kroonisen tulehduksen.

Oireet

Parodontiitti voi alkaa jo nuoruudessa, mutta yleensä se havaitaan vasta 40 vuoden iän jälkeen. Tunnusomaisin oire on pitkäaikainen ienverenvuoto. Ikenet muuttuvat punaisiksi ja turvonneiksi, ja joskus ientaskuista voi tulla märkää vuotoa. Yleisiä oireita ovat myös paha hengitys ja jatkuva paha maku suussa. Edistyneemmissä tapauksissa sairastuneet hampaat alkavat liikkua ja niiden asento voi muuttua. Ikenet saattavat myös vetäytyä niin, että hampaiden väliin tulee aukkoja. Jos parodontiittia ei hoideta, hammas voi lopulta irrota kokonaan. Toisinaan parodontiitti voi edetä pitkälle oireettomana.

Riskitekijät

Parodontiitin syynä on aina perinnöllinen alttius sairastua tähän tulehdukselliseen sairauteen. Tupakointi ja huono suuhygienia ovat tärkeimpiä syitä parodontiitin kehittymiselle. Tupakointi lisää kiinnityskudosten ja luun menetyksiä, sekä heikentää hoidon ennustetta. Lisäksi ikääntyminen, yleissairaudet ja niiden lääkitykset lisäävät parodontiitin riskiä. Raskaana olevilla ja huonossa diabeteshoitotasapainossa olevilla potilailla on myös lisääntynyt riski sairastua parodontiittiin.

Parodontiitin vaikutus yleisterveyteen

Hampaiden kiinnityskudosten terveys vaikuttaa merkittävästi yleisterveyteen. Hoitamaton parodontiitti ylläpitää kehon tulehdustilaa ja bakteereita pääsee jatkuvasti verenkiertoon. Tämän vuoksi parodontiitti pahentaa reumaattisia sairauksia, lisää sydän- ja verisuonitauteja sekä aivohalvauksen riskiä. Lisäksi parodontiitin on todettu vaikuttavan diabetekseen. Parodontiitti aiheuttaa myös riskitekijän tekonivelleikkauksille ja sytostaattihoitoihin. Siksi on tärkeää hoitaa suun tulehduspesäkkeet kuntoon ennen leikkauksia tai syöpähoitoja.

Hoito

Valitettavasti parodontiittia on harvoin mahdollista parantaa täysin. Sen hoito vaatii pitkäjänteisyyttä. Tärkeintä on hyvä kotihoito sekä säännölliset ylläpitokäynnit hammaslääkärillä ja/tai suuhygienistillä. Parodontologisessa hoidossa hammaskivi ja plakkikerros poistetaan hampaista ja ientaskuista mekaanisesti. Joskus turvaudutaan myös kirurgisiin toimenpiteisiin, jotta tulehtunut kudos saadaan kokonaan poistettua. Jos kiinnityskudosten tuho on edennyt liian pitkälle, ainoa hoitovaihtoehto voi olla hampaan poistaminen.

Koska parodontiitti on taipuvainen uusiutumaan, hoito jatkuu säännöllisillä ylläpitokäynneillä. Käyntien tiheys riippuu taudin etenemisestä ja riskitekijöistä. Hoitoaikaväli on yleensä 4-6 kuukautta.

Parodontiitin hoidossa potilaan oma panos on ratkaisevan tärkeää. Tähän kuuluu huolellinen harjaus, erityisesti ienrajojen puhdistus, sekä hammasvälien päivittäinen puhdistus. Suuhygienistin ohjaamana opit sopivat puhdistustekniikat ja kotihoidon välineet.

Oletko huolissasi jatkuvasta pahasta mausta suussasi? Älä odota, vaan varaa aika hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä jo tänään. Parodontiitti on hoidettavissa, ja sinä ansaitset terveen suun ja raikkaan hengityksen!

Aiheeseen liittyvät artikkelit