Huono Olo Syömisen Jälkeen

Väsymys ruokailun jälkeen voi olla tuttu ja ärsyttävä vaiva monille meistä. Miksi siis tunnemme olomme niin uupuneeksi juuri aterian jälkeen? Onko kyseessä pelkkä elimistön luontainen iltapäiväväsymys vai voiko taustalla olla jotain vakavampaa?

Elimistön fysiologia ja verensokeri

Ravitsemusterapeutti Kirsi Englundin mukaan elimistömme käy läpi voimakkaamman väsymyksen jaksoja noin 12 tunnin välein. Toinen näistä jaksoista sijoittuu puolen päivän tienoille, usein juuri lounaan jälkeiseen aikaan. Tämä luontainen iltapäiväväsymys voi selittää osan ruokailun jälkeisestä väsymyksestä [^1^].

Liiallinen ruoan määrä ja erityisesti runsas hiilihydraattien syöminen voi myös aiheuttaa verensokerin nousun ja sitä seuraavan vireystilan laskun. Jos siis tuntuu, että ruokailun jälkeinen väsymys on erityisen voimakasta, kannattaa kiinnittää huomiota syömisen määrään ja koostumukseen [^2^].

Väsymys merkkinä sairaudesta

Jos ruokailun jälkeinen väsymys on jatkuvaa ja huolestuttavaa, kannattaa arvioida omaa unen määrää, lepohetkien tarvetta päivän aikana sekä ruokavalion koostumusta. Stressaava elämäntilanne tai alhainen proteiinin ja kasvisten määrä ruokavaliossa voivat lisätä väsymyksen tunnetta [^2^].

Jos muutoksista huolimatta väsymys jatkuu voimakkaana useiden viikkojen ajan, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Väsymyksen taustalla voi piillä jokin sairaus, kuten tyypin 2 diabetes. Jos ruokailun jälkeisen väsymyksen lisäksi ilmenee jatkuvaa janontunnetta, lisääntynyttä virtsaamista tai lihas- ja nivelkipuja, on erityisen tärkeää konsultoida lääkäriä [^3^].

Ruokailun vaikutus vireystilaan

Ruoan koostumus voi myös vaikuttaa väsymykseen ja vireystilaan. Tutkimuksissa on havaittu, että runsas hiilihydraattien ja vähäinen proteiinin sisältävä ateria voi lisätä väsymystä. Hiilihydraatit lisäävät tryptofaanin määrää veressä, mikä puolestaan lisää serotoniinin eritystä – serotoniini taas on elimistön unettava välittäjäaine [^4^].

Liiallisella rasvan ja sokerin saannilla voi myös olla väsyttävä vaikutus. Liian tuhti tai yli 1000 kilokaloria sisältävä lounas voi laskea vireystilaa. Sokerin nopea nousu verensokerissa ruokailun jälkeen voi aiheuttaa hetkellistä väsymystä, kun taas sen nopea lasku voi heikentää keskittymiskykyä [^4^].

Lopuksi

Ruokailun jälkeinen väsymys voi johtua monista eri tekijöistä, kuten elimistön fysiologiasta, verensokerin vaihteluista ja ruoan koostumuksesta. Jos väsymys on jatkuvaa ja huolestuttavaa, on aina hyvä hakeutua lääkärin arvioon.

Ratkaisu väsymykseen voi löytyä myös omista elämäntavoista ja ruokailutottumuksista. Kiinnitämällä huomiota unen laatuun, riittävään lepoon päivän aikana ja tasapainoiseen ruokavalioon voi saada lisäenergiaa arkeen.

Lähdeviitteet:
[^1^] Ruokailun jälkeinen väsymys – Terveyskirjasto
[^2^] Miksi ruokailun jälkeen väsyttää? – Ruokatieto
[^3^] Milloin ruokailun jälkeinen väsymys voi olla merkki sairaudesta? – Elinikäinen terveys
[^4^] Väsymys ruokailun jälkeen voi johtua annoksen koosta – Kotiliesi

Aiheeseen liittyvät artikkelit