Pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen Mehiläisestä kertoo, mihin virheisiin ei kannata sortua, jotta erosta selviäminen ei pitkity.
Jätä nämä viisi asiaa väliin, jos haluat selvitä erosta mahdollisimman nopeasti
1. Päihteiden käyttö
“Jos päihteiden käyttö karkaa käsistä, voi seurauksena pahimmillaan olla, ettei ihminen toivu koskaan”, Pölönen varoittaa.
Eron jälkeen olisi tärkeää pidättäytyä juomasta alkoholia. Alkoholi voimistaa itsesääliä ja toipumisen kannalta vääränlaisia tunteita.
Alkoholin juominen voi myös johtaa hallitsemattomaan viestittelyyn ja yhteydenpitoon entisen kumppanin kanssa.
“Alkoholin käytön minimointi nopeuttaa asioiden oikeanlaista käsittelyä.”
2. Ex-kumppanin seuraaminen somessa
Kiusaus on suuri, mutta sitä tärkeämpää sitä on vastustaa. Pölösen mukaan entisen kumppanin seuraaminen sosiaalisessa mediassa on yleinen virhe, johon moni sortuu.
“Saatetaan seurata päivityksiä tai katsoa Whatsappista, milloin toinen on ollut paikalla.”
“Someseuraaminen on ihmiselle äärimmäisen kuormittavaa. Mitä vähemmän sellaista tekee, sen parempi. Kehottaisin kaikin keinoin pysyttelemään poissa.”
Jos entisen kumppanin kanssa on lapsia, kohtaamisilta voi olla vaikea välttyä. Pölönen neuvoo sopimaan yhteydenpidolle selkeät säännöt ja kumpiakin välttämään toisen mustamaalaamista.
3. Tunteiden patoaminen
“Asian kohtaaminen ja sen käsittely sekä kaikkien tunteiden hyväksyminen kuuluvat tilanteeseen. Käsittelyllä on ratkaiseva vaikutus jatkon kannalta.”
Eron jälkeen ihminen käy läpi valtavan määrän erilaisia tunnetiloja vihasta pettymykseen ja häpeästä suruun. Tunteita ei kannata padota vaan käydä ne läpi.
“Tunnetilat voivat varsinkin alkuvaiheessa vaihdella jo yhden päivänkin aikana moneen otteeseen. Jokin yksittäinen impulssi saattaa aktivoida valtavan tunnemyrskyn.”
Negatiivisiin tunteisiin tai katkeruuteen ei kuitenkaan kannata jäädä muhimaan. Jos ajatukset ovat mollivoittoisia vielä vuoden jälkeen erosta, Pölönen kehottaa hakemaan apua.
4. Syyn sysääminen pois itsestä
“Tilannetta olisi hyvä tarkastella mahdollisimman objektiivisesti tai ainakin pyrkiä tarkastelemaan. Aina pitäisi nähdä myös se oma rooli.”
“On vakava virhe ulkoistaa kaikki syy itsestään niin, että kaikki lähtee toisen osapuolen tekemisistä.”
Pölönen antaa esimerkin. Jos toisella on ollut sivusuhde, ihminen voi vetää mutkat suoraksi ja olla sitä mieltä, että sivusuhde oli syy oman parisuhteen päättymiseen. Asia ei kuitenkaan ole niin. Sivusuhde voi olla seurasta esimerkiksi tunneyhteyden katkeamisesta omassa parisuhteessa.
Syyn ulkoistaminen itsestä hidastaa eron käsittelyä, ja ihminen voi jäädä negatiivisten tunteiden, kuten vihan ja katkeruuden, kehään. Samoin tulevat parisuhteet voivat olla vaikeita tai ne voivat päättyä samoista syistä kuin aiempikin suhde.
5. Oletus, että aloitat puhtaalta pöydältä
Yksinolo voi olla joillekin äärimmäisen hankalaa eron jälkeen. Etenkin miehet tuppaavat hyppäämään uusiin suhteisiin nopeasti eron jälkeen.
“Nopeasti aloitettu uusi suhde voi kestää, mutta siihen voi tulla voimakasta kuormitusta aiemmasta päättyneestä suhteesta tai omista käsittelemättömistä asioista.”
“Ero ja parisuhteen katkeaminen jättävät aina jonkinlaiset jäljet jokaiseen. Ei ole realistista olettaa, että voisi aloittaa seuraavan suhteen puhtaalta pöydältä, mutta se ei tarkoita sitä, ettei pystyisi muodostamaan eron jälkeen enää hyvää parisuhdetta.”