Kuka ei olisi kokenut sitä ärsyttävää tunnetta, kun kurkku alkaa käheytymään ja ääni kuulostaa oudolta ja tukkoiselta? Tiesitkö, että pitkäaikainen puhuminen tai yskiminen voi saada äänen väsymään ja käheytymään väliaikaisesti? Nyt paljastan sinulle muutamia syitä, miksi äänesi voi muuttua käheäksi ja mitä voit tehdä sen parantamiseksi.
Virus käheyttää
Yleisin syy äänen käheytymiseen on viruksen aiheuttama kurkunpäätulehdus. Tämä ärsyttävä tulehdus saa äänihuulet turpoamaan ja aiheuttaa käheän äänen. Flunssassa yskä vielä pahentaa ongelmaa, sillä äänihuulet joutuvat entistä suuremman rasituksen alle.
Onneksi viruksen aiheuttama kurkunpäätulehdus paranee yleensä itsestään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voisit jatkaa äänen väsyttämistä. Puhumisen välttelyn lisäksi voit kokeilla kuiskaamista, sillä se rasittaa äänihuulia vähemmän kuin normaali puhuminen. Lämpö ja kosteus, esimerkiksi lämmin suihku tai höyryhengitys, voivat myös lievittää oireita ja irrottaa kurkkuun takertunutta limaa. Muista myös pitää nielu kosteana juomalla lämmintä juomaa ja vähentämällä ärsytyksestä johtuvaa yskää.
Jos käheys jatkuu yli kaksi viikkoa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Flunssan pitkittyessä äänesi käheytymisen taustalla voi olla myös poskiontelotulehdus.
Hapan korventaa
Oletko huomannut, että äänesi on erityisen käheä aamuisin? Tämä voi johtua mahalaukun happojen aiheuttamasta ärsytyksestä.
Mahalaukun happamat nesteet voivat päästä ruokatorveen ja nieluun etenkin yöllä, varsinkin jos makaa vaakatasossa. Tämä voi aiheuttaa polttavaa tunnetta kurkussa ja tehdä äänestäsi käheän.
Jos sinulla on usein närästysoireita, saatat kärsiä refluksitaudista. Sen taustalla voi olla ruokatorven sulkijalihaksen huonontunut toiminta. Vältä ruokia ja juomia, jotka heikentävät sulkijalihaksen toimintaa, kuten sitrushedelmät, kahvi, suklaa, rasvainen ruoka ja alkoholi. Tupakointi ja ylipaino vaikuttavat myös refluksin ja siihen liittyvien oireiden esiintymiseen.
On hyvä nostaa sängyn pääpuolta yöksi noin 15-20 senttimetriä esimerkiksi kirjojen avulla. Voit myös käyttää apteekista saatavia närästyksen hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Jos närästystä esiintyy säännöllisesti, hakeudu lääkärin puhutteluun.
Ripuli vie äänen
Ripulin aiheuttama nestehukka voi vaikuttaa ääneesi tilapäisesti. Nestehukan myötä äänihuultesi kimmoisuus vähenee ja äänesi muuttuu käheäksi.
Muista juoda riittävästi nestettä ripulin aikana. Pienet määrät kerrallaan ja apteekista saatavat ripulijuomat auttavat korjaamaan neste- ja suolatasapainoa.
Allergia ja lääkkeet
Siitepölyallergia ja astma voivat aiheuttaa äänesi käheyden. Allergikoille kuiva tai pölyinen ilma sisällä tai ulkona voi ärsyttää kurkkua herkemmin. Astmaa sairastavilla pitkäaikainen kortisonisuihkehoito voi aiheuttaa äänen käheyttä tai kurkun ärsytystä.
Muista myös, että jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa ääneesi. Esimerkiksi verenohennus- ja nestetasapainoa säätelevät lääkkeet voivat aiheuttaa käheyttä.
Harvinaisempia syitä
Äänesi käheytymisen taustalla voi olla harvinaisempia syitä, kuten äänihuulen muutokset tai äänihuulikyhmy. Kurkunpään kasvaimet tai äänihuulien halvaus ovat myös mahdollisia syitä.
Kurkunpään leikkaukset, kuten kilpirauhasleikkaus, tai keuhkojen ja kaulan alueen kasvaimet voivat aiheuttaa äänihuulten halvauksen. Joissakin tapauksissa taustalla voi olla myös hermoston sairauksia. Näitä tilanteita voidaan selvittää peilitähystyksessä. Halvaantunut äänihuuli ei liiku.
On tärkeää muistaa, että äänesi käheytyminen voi olla merkki kurkunpääsyövästä, jota esiintyy erityisesti äänihuulten syövässä. Tupakointi on merkittävä riskitekijä tässä tapauksessa. Jos käheys kestää yli kaksi viikkoa, erityisesti jos olet tupakoija, on syytä hakeutua tutkimuksiin.
Nyt tiedät, mitkä asiat voivat aiheuttaa äänesi käheyden. Muista, että pitkittyneen käheän äänen takana voi olla vakavampi terveysongelma. Jos epäilet mitään vakavaa, on aina parempi käydä lääkärin vastaanotolla. Huolehdi äänestäsi ja pidä siitä hyvää huolta!
Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Potilaan Lääkärilehti, Iltalehden arkisto, TTL.fi