Mikä On Hyvä Verenpaine

Sydämen terveys on jotain, josta meidän kaikkien tulisi huolehtia. Verenpaine on yksi tärkeimmistä mittareista, joka antaa tietoa sydämemme terveydestä. Mutta mikä on hyvä verenpaine? Kuinka voimme pitää sen sopivalla tasolla? Tässä artikkelissa jaan sinulle parhaita vinkkejä ja ohjeita terveen verenpaineen ylläpitämiseen.

Verenpaineen mittaaminen

Verenpainetta mitataan useissa eri paikoissa, kuten lääkärin vastaanotolla, apteekeissa ja omamittauspisteissä. Omaseuranta kotona on noussut suosituksi menetelmäksi verenpaineen mittaamiseen. Riippumatta siitä, missä mittaus tehdään, on tärkeää käyttää laadukasta mittaria ja noudattaa oikeaa mittaustapaa, jotta saadaan luotettavia tuloksia.

On suositeltavaa tarkistuttaa oma verenpainemittari joka toinen vuosi. Tarkistus voidaan tehdä terveyskeskuksessa tai liikkeessä, josta laite on hankittu. Pienet eroavaisuudet hyväksytään, mutta jos tuloksissa on merkittäviä poikkeamia, kannattaa hankkia uusi laite, sillä kotikäyttöisiä mittareita ei voi korjata.

Poikkeamat tuloksissa voi minimoida noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Varmista, että verenpaine on sama molemmista käsistä mitattuna. Jos yläpaineet eroavat keskimäärin yli 10 mmHg, jatkossa mitataan korkeamman paineen puoleisesta kädestä. Muuten voidaan mitata kummasta kädestä tahansa.
  • Vältä raskasta liikuntaa, tupakointia ja kofeiinipitoisten juomien nauttimista (kahvi, tee, kolajuomat) puoli tuntia ennen mittauksen suorittamista.
  • Mittaus tehdään mitattavan rennosti istuessa. Mittauskäsi voi levätä pöydällä.
  • Varmista, että olkavarren ympärille kiedottava mansetti on tarpeeksi suuri ja että se ympäröi olkavartta. Mansetin tulee olla sydämen tasolla.
  • Kun mansetti on kiedottu olkavarren ympärille, istu rauhassa 5 minuuttia.
  • Vasta näiden toimenpiteiden jälkeen verenpaine tulee mitata vähintään kaksi kertaa. Mittausten välissä on hyvä pitää 1—2 minuutin tauko.
  • Lopullinen tulos saadaan ylä- ja alapaineiden keskiarvosta.

Verenpaine vaihtelee luonnostaan, joten usean mittauksen tekeminen antaa tarkemman kuvan todellisesta painetasosta. Suositeltavaa on suorittaa mittaus neljänä peräkkäisenä päivänä aamuin illoin ja laskea tehtyjen mittausten keskiarvot.

Verenpaine arvot

Naisilla ja miehillä käytetään samoja verenpaineen viitearvoja. Vaikka verenpainetauti on yleisempää vanhemmilla kuin nuoremmilla, iällä ei ole suurta merkitystä. Ainoastaan yli 80-vuotiailla tavoitetaso on hieman korkeampi. Tämä tarkoittaa, että 30, 50 ja 70-vuotiailla pätevät samat verenpaineen viitearvot.

Verenpaine jaetaan seuraaviin kategorioihin:

  • Ihanteellinen: Yläpaine alle 120 mmHg, alapaine alle 80 mmHg
  • Normaali: Yläpaine 120-129 mmHg, alapaine 80-84 mmHg
  • Tyydyttävä, korkea normaali: Yläpaine 130-139 mmHg, alapaine 85-89 mmHg
  • Lievästi kohonnut: Yläpaine 140-159 mmHg, alapaine 90-99 mmHg
  • Kohtalaisesti kohonnut: Yläpaine 160-179 mmHg, alapaine 100-109 mmHg
  • Huomattavasti kohonnut: Yläpaine yli 180 mmHg, alapaine yli 110 mmHg

On tärkeä huomata, että kotimittaukset yleensä antavat hieman matalampia tuloksia kuin ammattilaisten tekemät mittaukset. Siksi korkean verenpaineen raja-arvo, 140/90 mmHg, vastaa kotimittauksissa noin 135/85 mmHg.

Yksilölliset hoitotavoitteet voivat vaihdella eri sairauksien ja tilanteiden perusteella. Esimerkiksi diabeetikoilla, diabetekseen liittyvää munuaissairautta sairastavilla ja yli 80-vuotiailla voi olla omat tavoitearvonsa. On tärkeää keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa omista tavoitearvoistasi ja hoitosuunnitelmasta.

Ortostaattinen koe

Jos sinulla esiintyy matalaa verenpainetta tai huimausta esimerkiksi noustessasi seisomaan, voi ortostaattinen koe auttaa selvittämään tilanteen. Tässä kokeessa verenpaine mitataan makuulla sekä 1 ja 3 minuutin kuluttua makuulta nousemisesta. Jos pystyyn noustessa esiintyy huimausta ja verenpaine laskee noin 20 mmHg tai enemmän, kyseessä voi olla ortostaattinen hypotensio eli liian alhainen verenpaine.

Tiedosta ja ennaltaehkäise haitat

Tietäen oman verenpaineen ja kolesteroliarvot voit laskea riskisi sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOKSEN FINRISKI-laskurilla. Laskuri kertoo sinulle sairastumisriskisi prosentteina.

On tärkeää pitää verenpainetaso hallinnassa terveyden ylläpitämiseksi. Kiinnitä huomiota elämäntapoihisi, syö terveellisesti, liiku säännöllisesti ja vältä stressiä parhaasi mukaan. Muista myös käydä säännöllisesti lääkärin vastaanotolla seuraamassa verenpainettasi ja keskustelemassa hoitosuunnitelmasta.

Pidä huolta sydämestäsi, ja sydän pitää huolen sinusta!

Aiheeseen liittyvät artikkelit