Monet naiset kohtaavat munasarjakystoja elämänsä aikana. Tämä gynekologinen tila on melko yleinen, mutta yleensä ei vakava. Munasarjakystat ovat nestettä täynnä olevia pusseja, jotka muodostuvat munasarjoissa. Useimmiten ne ovat hyvänlaatuisia ja häviävät itsestään. Toisinaan ne kuitenkin vaativat lääketieteellistä hoitoa.
Tämä aihe on todennäköisesti tuttu monille lukijoillemme. Ehkä sinä itse olet kärsinyt niistä tai ehkä joku läheisesi, kuten ystäväsi, sisaresi tai äitisi on kokenut tämän tilan. Tutkimukset osoittavat, että 25-30 % naisista kehittää munasarjakystoja jossain vaiheessa elämäänsä. Naiset ovat alttiita tälle tilalle kuukautisten alkamisesta lähtien.
Ottaen nämä tekijät huomioon, on äärimmäisen tärkeää käydä säännöllisesti gynekologilla. Monet näistä tiloista ovat oireettomia, mutta jos ne aiheuttavat oireita, ne voivat sekoittua muihin häiriöihin, kuten kuukautisia edeltävään oireyhtymään, selkäkipuihin tai stressiin.
Mitä ovat munasarjakystat ja miksi niitä esiintyy?
Munasarjakystat ovat yleensä lieviä lääketieteellisiä tiloja. Kun naiset saavat niistä diagnoosin, he ovat yleensä peloissaan ja huolissaan, mikä on täysin ymmärrettävää. Ensimmäinen askel diagnoosin jälkeen on luottaa lääkäriin ja saamaansa hoitoon.
Nämä pienet nestepussit ovat käytännössä “toiminnallisia” kystoja. Ne eroavat kasvaimista, koska ne ovat reaktio tiettyihin hormonaalisiin tiloihin. Ne ovat hoidettavissa, voivat kadota itsestään ja niillä on hyvä ennuste. Seuraavaksi käymme läpi erilaisia munasarjakystoja.
Follikulaarinen kysta
Follikulaarinen kysta on yleisin kysta. Sitä esiintyy yleensä nuorilla naisilla, ja se katoaa yleensä muutaman viikon sisällä. Ymmärtääksemme, miten ne kehittyvät, meidän on ensin muistettava kuukautiskierron toiminta. Hormonit stimuloivat munasarjojen follikkelin kasvua, joka sisältää munasolun. Muutaman päivän aikana follikkeli rikkoutuu, jolloin munasolu vapautuu.
Kuitenkin tämän ovulaatioprosessin aikana follikkeli ei aina rikkoudu. Jos follikkeli ei pysty vapauttamaan munasolua, sisällä oleva neste kerääntyy ja muodostaa kystan.
Corpus Luteum -kysta
- Corpus Luteum -kystat voivat ilmestyä, jos follikkeli sulkeutuu munasolun vapauttamisen jälkeen. Corpus Luteumilla on rauhasrakenne, joka kehittyy munasarjan sisällä ovulaation jälkeen. Joskus epätavallisten muutosten vuoksi paikka, josta munasolu vapautui, sulkeutuu. Vähitellen neste kertyy ja muodostuu corpus luteum -kysta.
- Tässä tapauksessa on yleistä kokea oireita, kuten painetta, nipistystä ja kipua lantion ja vatsan alueella. Jotkut potilaat kärsivät myös verenvuodosta kuukautisten aikana. Corpus luteum -kystat voivat aiheuttaa munasarjojen kiertymisen, joka saa ne muuttamaan asentoa.
On huomionarvoista, että on olemassa erilaisia munasarjakystoja. Endometriooma liittyy endometrioosiin. Dermoidikysta puolestaan on munasoluista peräisin oleva kasvain, joka voi sisältää palasia luuta, hiuksia, ihoa ja rasvaa. Viimeisenä näistä on kystadenooma, suurikokoinen kysta, joka vaatii leikkaushoitoa.
Mitkä ovat munasarjakystien oireet?
Munasarjakystat voivat kehittyä heti, kun tytöllä alkaa kuukautiset. Munasarjat ovat jatkuvien hormonimuutosten alaisia. Vaikka naisella ei olisikaan enää kuukautisia, hänen kehonsa kokee silti spontaaneja muutoksia, jotka vaativat asianmukaista hoitoa.
Säännölliset gynekologiset käynnit ovat tärkeitä, etenkin jos nainen kokee seuraavia oireita:
- Kipua tai painetta lantion tai vatsan alueella.
- Vatsan alueen turvotusta, ilmavaivoja, jatkuva täyden olon tunne tai jatkuva paineen tunne.
- Jatkuva virtsaamisen tarve.
- Kipua yhdynnän aikana.
- Pahoinvointia.
- Kuukautisten ulkopuolista verenvuotoa.
On huomioitava, että munasarjakystat ovat yleensä oireettomia. Jos kuitenkin kyseessä on munasarjojen kiertymä tai muu gynekologinen hätätilanne, yksilö voi kokea voimakasta ja äkillistä kipua, joka vaatii välitöntä lääketieteellistä huomiota.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)
On tärkeää puhua myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Tämä on hormonaalinen häiriö, jossa munasarjoihin kehittyy samanaikaisesti useita kystoja. Tämä tila vaikuttaa 7 % naisista ja aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautisia, lisääntynyttä kehonkarvoitusta ja lisääntymisongelmia.
Vaikka tämän tilan syytä ei tiedetä, on olemassa hoitoja, jotka voivat parantaa PCOS-potilaiden elämänlaatua.
Millaisia hoitoja munasarjakystoille on olemassa?
Kun terveydenhoitoalan ammattilaiset havaitsevat kystan ultraäänen avulla, he ottavat huomioon useita tekijöitä. Kystan koko ja potilaan ikä ovat ensisijaisia tekijöitä. Jos kysta on 5 cm tai pienempi, se ei yleensä vaadi muuta kuin tarkkailua. Jos kysta ei katoa ajan myötä, vaan sen sijaan kasvaa, seuraava vaihe on leikkaus.
Vain 1 % kystoista on pahanlaatuisia. On myös tärkeää tietää, että vaihdevuosien jälkeen naisilla on tapana kehittyä vastustuskykyisempiä kystoja, jotka eivät häviä itsestään. Tällöin lääkärit harkitsevat yleensä leikkaushoitoa.
Viimeisenä haluamme huomauttaa, että yksi tapa estää munasarjakystojen kehittyminen on ottaa ehkäisypillereitä. Jos suvussasi on ollut munasarjakystatapauksia, keskustele lääkärisi kanssa. Aikainen diagnoosi ja asianmukainen hoito ovat avainasioita.