Talvella vatsataudit ja ruokamyrkytykset vaivaavat meitä usein samanaikaisesti. Oireet voivat olla samankaltaisia, joten miten erottaa, onko kyseessä vatsatauti vai ruokamyrkytys? Tässä artikkelissa jaan kanssasi muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua tunnistamaan, mistä taudista on kyse.
Milloin oireet alkavat?
Ruokamyrkytyksen aiheuttama ateria on yleensä se, mitä viimeksi söit. Oireet alkavat usein parin tunnin kuluessa aterian nauttimisesta tai pääsääntöisesti alle vuorokauden kuluttua saastuneen ruoan syömisestä. Virusten itämisaika on 1-3 vuorokautta ja bakteereiden 2-5 vuorokautta. Toisin sanoen, jos oireet ilmaantuvat hyvin nopeasti nautitun aterian jälkeen, kyseessä saattaa hyvinkin olla ruokamyrkytys.
Olitko ainoa, joka sairastui?
Jos et ole ainoa henkilö, joka on syönyt kyseistä ruokaa ja sairastunut, on todennäköisempää, että kyseessä on jokin muu pöpö. Ruokamyrkytykset johtuvat yleensä saastuneesta juomavedestä, huonosti kypsennetystä ruoasta, useita tunteja lämpimässä säilytetyistä salaateista tai maitopohjaisista ruoka-aineista. Bakteeritartunnat, toisin kuin virustartunnat, eivät yleensä tartu henkilöstä toiseen, paitsi jos käsihygienia on heikkoa. Sen sijaan epidemia voi saada alkunsa yhdestä henkilöstä, joka levittää bakteereja ruuanlaiton aikana. Esimerkiksi norovirus leviää herkästi myös käsien välityksellä, koska infektioon riittää vain muutama kymmenen viruskappale. Norovirusepidemioita on aiheuttanut esimerkiksi ulkomailta tuodut pakastemarjat, jotka ovat saastuneet jo lähtömaassa.
Helpota oloa
Taudista riippumatta on tärkeää hoitaa itseään asianmukaisesti. Riittävästi nesteyttäminen on tärkeää ripuloivalle ja oksentelevalle. Nestehukka on korvattava sitä mukaa kun sitä syntyy. Voit juoda useita litroja päivässä, jos kroppasi sitä kaipaa. Jos oksentelet runsaasti, yritä juoda pieniä nestemääriä muutamasta lusikallisesta kerrallaan. Alusta asti on hyvä saada myös vähän suolaa. Vaikka ripuli olisi runsasta, ruoka imeytyy suolistosta lähes normaalisti. Helppo tapa saada riittävä määrä suolaa on sekoittaa litraan vettä 1 tl suolaa ja 10 tl sokeria. Valmiita ripulijuomia löytyy myös apteekeista. Yleensä oksenteleminen vaikeuttaa syömistä tai saattaa aiheuttaa vatsanväänteitä, joten on tärkeää antaa vatsan rauhoittua ja aloittaa syöminen varovasti. Kannattaa valita pieniä aterioita, jotka sisältävät helposti sulavaa ruokaa, kuten perunasosetta, puuroa ja mehukeittoja – nämä hellivät kipeää vatsaa.
Hakeudu lääkäriin näistä oireista:
Ruokamyrkytykset menevät yleensä melko nopeasti ohi, mutta joissakin tapauksissa ne voivat aiheuttaa vakavia ja pitkäaikaisia sairauksia tai seurauksia, erityisesti riskiryhmiin kuuluville. Riskiryhmiä ovat muun muassa alle kouluikäiset lapset, raskaana olevat tai imettävät naiset, vanhukset ja henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt vakavan sairauden vuoksi. Lääkärin apua kannattaa hakea, jos ripuli on rajuoireinen tai ulosteessa esiintyy verta. Korkea kuume, voimakas uupumus ja limakalvojen kuivuminen sekä nestehukan aiheuttama sekavuus ovat myös syitä hakeutua lääkäriin. Lapsilla korkea kuumeinen ripuli vaatii aina lääkärintarkastuksen. Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, ota yhteyttä kuntasi terveystarkastajaan. Jos epäilty elintarvike on ostettu kotiin, voit toimittaa sen tutkittavaksi kunnan elintarvikelaboratorioon.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua erottamaan vatsataudin ja ruokamyrkytyksen toisistaan. Muista hoitaa itseäsi asianmukaisesti ja hakeutua tarvittaessa lääkärin hoitoon. Pikaista paranemista!