Sydän, tuo ihmeellinen elin, joka sykkii rinnassamme päivin ja öin. Oletko koskaan miettinyt, kummalla puolella sydän oikeastaan on? Sydämen anatomia on monimutkainen, mutta yksinkertaistamme sen juuri sinulle.
Eteiset ja kammiot
Tiesitkö, että sydänlihas koostuu säikeistä, jotka ovat järjestäytyneet rinnakkain ja peräkkäin? Nämä säikeet lyhenevät ja pidentyvät rytmikkäästi, luoden sydämen pumppausliikkeen. Mutta mitä tapahtuu sydämen sisällä?
Eteiset ovat kuin vastaanottokeskus, jotka ottavat vastaan veren ja toimittavat sen kammioihin eteenpäin pumpattavaksi. Veri virtaa sydäntä kohti laskimoiden kautta. Kehon yläosista tulevat laskimot yhtyvät yläonttolaskimoksi, joka laskee oikean eteisen yläosaan. Kehon alaosista ja sisäelimistä tulevat laskimot laskevat oikean eteisen alaosaan. Oikeasta eteisestä veri kulkee edelleen oikeaan kammioon, joka pumppaa sen keuhkovaltimoiden kautta keuhkojen hiussuoniin. Keuhkoissa veri luovuttaa hiilidioksidin ja saa täydennystä hapellaan (pieni verenkierto).
Happeutunut veri puolestaan virtaa keuhkolaskimoita myöten vasempaan eteiseen ja sieltä vasempaan kammioon, joka pumppaa veren aortan kautta eri puolille kehoa, paitsi keuhkoihin (iso verenkierto).
Eteiset ovat ohutseinäisiä, mutta niiden seinissä on supistuvaa lihaskudosta. Tämä auttaa kammioiden täyttymisessä ja tehostaa sydämen pumppausvoimaa. Eteiset erottaa toisistaan väliseinä eli septum. Sikiökaudella eteisväliseinässä on aukko, mutta syntymän jälkeen se sulkeutuu. Kummassakin eteisessä on myös umpipussimainen uloke, jota kutsutaan eteiskorvakkeeksi.
Läpät
Sydämen läpät toimivat kuin liikennevalot, jotka ohjaavat veren oikeaan suuntaan. Sydämessä on neljä läppää, jotka huolehtivat veren oikeasta kulkusuunnasta eri vaiheissa.
- Kolmiliuskaläppä sijaitsee oikean eteisen ja kammion välissä.
- Keuhkovaltimoläppä on oikean kammion ja keuhkovaltimon välissä.
- Hiippaläppä sijaitsee vasemman eteisen ja kammion välissä.
- Aorttaläppä sijaitsee vasemman kammion ja aortan välissä.
Jokaisessa läpässä on myös läppäpurjeet, jotka estävät veren takaisinvirtauksen. Läppäpurjeet kiinnittyvät läppäjänteisiin, jotka puolestaan kiinnittyvät kammion seinämään.
Sydänpussi
Sydänpussi ympäröi sydäntä ja toimii suojakotelona. Se koostuu sisä- ja ulkolehdestä, joissa välissä on kudosnestettä voitelua varten. Sydänpussi voi sairaustiloissa kerätä nestettä, mikä aiheuttaa ongelmia.
Sepelvaltimot
Sepelvaltimot ovat sydämen elintärkeitä verisuonia, jotka kulkevat sydämen ulkopinnalla ja vievät verta sydänlihakselle. Ne lähtevät aortan tyvestä, heti aorttaläpän yläpuolelta. Sepelvaltimoiden tehtävä on huolehtia siitä, että sydänlihas saa tarvitsemansa hapen ja ravinteet.
Vasen sepelvaltimo lähtee lyhyellä yhteisellä haaralla ja jakautuu tärkeisiin sivuhaaroihin. Vasemman eteisen ja kammion välillä kulkee eteen laskeva haarautuma, joka ruokkii suurta osaa vasemmasta kammiosta. Lisäksi vasemman kammion sivuseinään suuntautuvia sivuhaaroja kutsutaan diagonaaleiksi ja niitä vastakkaiseen suuntaan meneviä haaroja septaalihaaroiksi.
Oikea sepelvaltimo lähtee aortan vastakkaiselta puolelta ja ruokkii oikeaa kammiota. Se jakautuu päätehaaroihinsa, jotka suonittavat vasemman kammion taka-, ala- ja sivuseiniä. Suonitusalueet voivat vaihdella yksilöittäin.
Nyt tiedät sydämen anatomian perusteet. Sydän on monimutkainen elin, joka sykkii intohimoa, elämää ja rakkautta. Kunnioita ja vaali sydäntäsi, niin se pitää sinusta huolta.