Kuinka Kauan Korona Kestää

Monilla koronavirukseen sairastuneilla oireet ovat lieviä, mutta ei kannata unohtaa niitä, jotka ovat kärsineet vakavasta taudinkuvasta. Koronaviruksen oireet voivat vaihdella kuumeesta, yskästä, hengenahdistuksesta lihaskipuihin. Kokemus koronaviruksen aiheuttamasta infektiosta voi olla hyvin yksilöllinen. Tässä artikkelissa kuulemme Tiina Viitalan tarinan ja saamme asiantuntijan vinkkejä palautumiseen.

Koronan Jälkioireet Hidastavat Paluuta Normaaliin

Tiina Viitala sairasti koronavirustartunnan tänä keväänä ja kertoo, että palautuminen kesti kauemmin kuin hän olisi kuvitellut. Hengitysvaikeuksien takia hän joutui jopa yöksi sairaalaan tarkkailuun. Vaikka Tiina ei kärsinyt korkeasta kuumeesta, hänellä oli pitkään raskas olo.

Paluuta normaaliin vaikeutti myös jälkioireet, kuten päänsärky ja lihaskivut. Tiina kertoo, että ensimmäiset kevyet voimatreenit tuntuivat kipeiltä, ja hänen oli pakko aloittaa todella varovasti. Lääkärin kanssa keskusteltuaan hän ymmärsi, ettei voi vaatia itseltään liikaa vielä pitkään aikaan.

Voimavarat Säästettävä Toipumiseen

Liikuntalääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Jonne Väisänen muistuttaa, että keholla pitää olla aikaa toipua infektiosta. Terveellä henkilöllä ja toipilaalla on erilaiset harjoitusvaikutukset, ja elimistön puolustusjärjestelmä voi olla heikentynyt. Siksi liian aikaisin aloitettu liikunta voi altistaa uusille infektioille, kuten keuhkokuumeelle.

Toipuminen voi kestää yksilöllisesti eri ajanjaksoja. Infektion jälkeen on tärkeää aloittaa liikunta varovasti ja seurata omaa olotilaa. Jos lyhyt kävelylenkki aiheuttaa huonon olon, ei ole vielä valmis lisäämään liikuntaa.

Sähköpyöräily Tuulettaa Kehoa ja Mieltä

Tiina Viitala aloitti infektion jälkeisen kunnonkohotuksen sähköpyöräilyllä. Hän nautti siitä, että pääsi harrastamaan pyöräilyä kevyemmin ja samalla vaihtamaan maisemaa. Uusien kevyempien urheilumuotojen löytäminen voi olla hyvä vaihe palautumisen tiellä.

Maltti on kuitenkin valttia. Palautuminen voi kestää kauan, ja se on jokaiselle yksilöllistä. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja antaa sille riittävästi aikaa toipumiseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit