Aamulla herätessäsi saatat huomata, että vasen kätesi tuntuu puutuneelta ja siinä ilmenee kihelmöintiä. Tämä tunne voi olla epämiellyttävä, ja sen taustalla voi olla useita eri syitä. Halusimme selvittää, mistä tämä vaiva johtuu, joten haastattelimme neurologian erikoislääkäriä Marita Suojasta, joka kertoi meille lisää tästä yleisestä ilmiöstä.
Yöllinen puutuminen ja sen syyt
Yöllinen käden puutuminen on melko yleinen vaiva, jota esiintyy noin kolmanneksella ihmisistä vähintään kerran viikossa. Usein kyseessä on tila, johon ei liity neurologista syytä tai ääreishermovikaa. Tämä ilmenee tutkimuksen perusteella, johon haastatellut ihmiset perustivat vastauksensa.
Puutuminen tarkoittaa tuntohäiriötä, joka on yleensä kivuton, mutta aiheuttaa epämukavaa kihelmöintiä ja tunnottomuutta. Yleisin syy tähän yölliseen puutumiseen on ääreishermon puristuminen tai painuminen, mikä johtuu usein huonosta asennosta. Esimerkiksi käsi voi jäädä vartalon alle kiertyneeseen asentoon tai olkapään nivel voi olla huonossa asennossa.
Onneksi tämä vaiva on vaaraton ja ohimenevä. Käden ravistelu ja kevyt venyttely auttavat yleensä helpottamaan oireita muutamassa sekunnissa tai korkeintaan muutamassa minuutissa.
Laajemmat seuraukset huonosta nukkuma-asennosta
Joskus huonolla nukkuma-asennolla voi olla pidemmän aikavälin seurauksia. Tämä on tunnettua lauantai-illan halvauksena.
Kyseessä on värttinähermon painevaurio, joka voi johtua esimerkiksi kovan sängynreunan aiheuttamasta paineesta. Tällöin herää heräämisen jälkeen huomaat, että ranteesi on veltto.
Nimi viittaa yleisimpään halvauksen syyn, joka on liiallinen alkoholin nauttiminen. Kova illanvietto voi johtaa kätesi veltostumiseen ja halvaukseen.
Marita Suojanen selittää, että päihtyneenä ollessa tajunnantaso on heikompi, eikä normaaliin puutumiseen välttämättä herää. Normaalisti ihminen herää puutumiseen ja vaihtaa asentoaan, mutta tämä ei tapahdu päihtyneenä. Näin hermovaurio voi syntyä.
Toisaalta, painevaurio voi syntyä myös pariskunnan nukkuessa lähekkäin. Esimerkiksi toinen osapuoli voi nukahtaa toisen kainaloon niin, että toisen käsi jää pään päälle.
Useimmat halvaukset menevät ohi itsestään. Toipuminen alkaa muutamassa päivässä ja käsi palautuu ennalleen muutamassa viikossa. Harvinaisissa tapauksissa ranteesta voi jäädä veltto.
Joitain yleissairauksia, kuten diabetes, voi altistaa vaurioille.
Mahdolliset muut syyt
Jos yöllinen puutuminen toistuu usein tai esiintyy useissa raajoissa samanaikaisesti, syy voi olla muu kuin pelkkä ulkoinen hermon painuminen.
Yleisin syy on rannekanavaoireyhtymä. Joillakin ihmisillä tähän paineeseen voi olla rakenteellinen syy. Rannekanavan ahtautuminen voi johtua nopeasta vammasta tai työstä tai harrastuksesta johtuvasta rasituksesta.
Kun rannekanava ahtautuu, peukalo, etusormi, keskisormi ja vastaava kämmenosa alkavat puutua. Tällöin henkilö herää usein kipuun lähes joka yö. Tilanteen pahentuessa henkilö voi herätä monta kertaa yössä. Lisäksi puutos voi aiheuttaa univajetta, jos henkilö herää jopa viisi kertaa yössä kivun ja puutumisen tuntemukseen.
Tämä vaiva on yleinen etenkin toimistotyöntekijöillä. Lisäksi ylipaino ja raskauteen liittyvä turvotus voivat altistaa puutumisoireille.
Yölliset puutumisoireet yleistyvät vanhetessa samalla kun kehossa kertyy muita sairauksia. Tietyt sairaudet altistavat hermovaurioiden syntyyn, kuten diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta.
Diabetekseen ja kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy neuropatiaa, joka rappeuttaa ääreishermoston toimintaa. Tämä voi aiheuttaa erityisesti yöllistä puutumista ja kihelmöintiä, jossa jalkasi tuntuvat kuin nuotiolla palaisivat. Ihminen herää siihen, että molemmissa jaloissa polttelee.
Nukkuma-asento ennaltaehkäisyyn
Satunnaisen puutumisen voi estää pääasiassa nukkuma-asennon avulla. Tutkimuksen mukaan kyljellään nukkuvat ihmiset kokevat vähemmän puutumista.
Raajan puutumista ehkäisee ranteen suora ja neutraali asento sekä se, ettei käsi jää nukkuessa vartalon alle.
Jos puutuminen on toistuvaa ja oireet etenevät, kannattaa vaivaa selvittää lääkärin vastaanotolla. Yleislääkäri voi antaa ensimmäiset viitteet oireiden syystä. Tarvittaessa neurologi jatkaa tutkimuksia, ja hermoratatutkimus voi olla tarpeen.
Jos tuntohäiriö on lievä ja sopii rannekanavaoireyhtymään, ensimmäisenä aloitetaan rannelastahoito. Lasta tukee ranteen neutraaliasentoon. Tällainen hoito kestää noin pari kuukautta. Jos vamma on lievä ja tilapäinen, joka painaa tilapäisesti hermoa, voidaan lastahoidolla välttää jopa leikkaus.
Vaarallisen puutumisen tunnistaminen
Vaarallisin syy yölliseen puutumiseen voi olla aivoverenkiertohäiriö. Tällöin raaja puutuu äkillisesti, ja tuntohäiriö kestää useita minuutteja. Useimmiten joko koko raaja tai toinen puolikas kehosta puutuvat.
Tällaisen tuntohäiriön ilmaantuessa on tärkeää hakeutua välittömästi hoitoon.
Yleensä aivoverenkiertohäiriöön liittyy muita neurologisia oireita, kuten äkillinen toispuoleinen suupielen roikkuminen, toispuoleinen raajaheikkous ja puhevaikeus.
Tunnetuin varoitusmerkki on toispuoleinen suupielen roikkuminen, mutta tämä ei aina merkitse aivohalvausta. Se voi olla merkki esimerkiksi kasvohermohalvauksesta, joka johtuu tulehduksesta, erityisesti jos toinen silmä ei sulkeudu kunnolla.
Kuitenkin tällaiset oireet vaativat välitöntä lääkärin arviota päivystyksessä, samoin kuin aivohalvausepäilyt. Arvioon on lähdettävä heti, kun huomaa kyseisen oireen.
Näin voit tunnistaa vaarallisen puutumisen ja saada tarvittavan hoidon nopeasti.