Yskä pois – vinkkejä ja niksejä!
Yskä – suojaava refleksi vai oire jostain?
Yskä lähtee yskimällä, niin sanoo vanha suomalainen sananlasku. On totta, että yskä on kehon luonnollinen tapa puolustautua ja suojautua ärsyttäviltä tekijöiltä. Yskä on kuitenkin aina oire jostain muusta, ei sairaus sinänsä. Yskän syynä voi olla flunssa, astma, allergiat, tupakointi tai pölyinen ympäristö. Taustalla voi myös olla esimerkiksi kuiva talvi-ilma tai lääkitys, joka aiheuttaa yskää.
Flunssa – yleisin yskän aiheuttaja
Yksi yleisimmistä yskän syistä on tavallinen flunssa. Flunssaa aiheuttavat sadoat eri virukset, joista yleisimpiä ovat RS-virukset. Flunssan oireisiin kuuluvat kuume, kurkkukipu, vilunväristykset ja lihaskivut, mutta myös yskä on yksi tyypillisistä oireista. Flunssan aiheuttama yskä on usein limaista. Aluksi lima voi olla juoksevampaa, mutta taudin edetessä se muuttuu tiiviimmäksi. Kun lima yskitään ulos, se voi olla kellertävää ja sisältää limatiivistymiä. Flunssa yleensä paranee viikossa tai kahdessa, ja samalla yskä yleensä vähenee. Toisinaan yskä voi kuitenkin muuttua kuivaksi ja ärsyttäväksi, jolloin se aiheuttaa kutinaa kurkussa ja nielussa.
Paksu lima – bronkiitin haaste
Äkillinen keuhkoputkentulehdus eli bronkiitti aiheuttaa usein limaista yskää. Kyseessä on henkitorven ja keuhkoputkien limakalvon tulehdus, joka yleensä johtuu viruksesta. Alussa yskösten määrä on yleensä vähäistä, mutta tulehduksen edetessä liman määrä voi lisääntyä. Keuhkoputkentulehdus alkaa usein flunssan oireina, mutta parantuu yleensä itsestään parissa viikossa tai kolmessa.
Kuiva yskä – pitkittyneen yskän merkki
Joskus yskä voi jäädä päälle ja muuttua pitkittyneeksi. Tällainen yskä on yleensä kuivaa, ärsyttävää ja kutittavaa. Infektion jälkeen pitkittyneen yskän taustalla voi olla nenän ja nielun limakalvojen ärsytys, astma, tiettyjen taudinaiheuttajien aiheuttama infektio tai krooninen keuhkoputkitulehdus. Jos yskä jatkuu yli neljästä kahdeksaan viikkoa, sitä kutsutaan pitkittyneeksi yskäksi. Joissakin tapauksissa yskä voi jatkua yli kolmen viikon jälkeen. Pitkittyneen yskän taustalla voi olla myös allergiat tai pitkäaikainen poskiontelotulehdus.
Milloin lääkäriin yskän kanssa?
Pitkittyneen yskän syyn selvittäminen on aina tärkeää, ja siihen kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Joskus yskän syyn selvittäminen voi olla hankalaa, mutta usein syy löytyy esimerkiksi nenän ahtauden tai polyypin takaa. Myös tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa pitkittynyttä yskää. Esimerkiksi sydänsairauksien hoitoon käytetyt ACE-estäjät voivat aiheuttaa sinnikästä yskää.
Kotikonstit yskän helpottamiseen
Yksi tärkeimmistä kotihoidon keinoista yskän helpottamiseen on riittävä nesteen nauttiminen. Lämpimät juomat auttavat liman ohentamisessa ja tekevät siitä helpommin yskittävää. Kuivan ärsytysyskän voi lievittää juomalla kurkunpään ärsytystä vähentäviä juomia. Talvella kuiva sisäilma voi pahentaa yskää, erityisesti öisin. Tätä voi helpottaa käyttämällä ilmankostutinta makuuhuoneessa. Sängyn pään elevointi voi myös auttaa yskää. Limaisen yskän helpottamiseksi voi kokeilla pulloonpuhallusta. Tätä varten tarvitaan pullo, esimerkiksi limupullo, ja joustava letku. Pulloon puhaltaessa syntyy vastapaine, joka auttaa avaamaan keuhkoputkien haaroja ja irrottamaan limaa.
Jatkuva yskä voi olla hankalaa ja rasittavaa. On tärkeää selvittää yskän syy ja hakea tarvittaessa lääkärin apua. Oikean hoidon ja hyvän kotihoidon avulla yskä saadaan yleensä helpottumaan ja paranemaan nopeammin.