Lapsen silmätulehdus voi aiheuttaa vanhemmassa huolta ja päänvaivaa. On tärkeää tunnistaa oireet ja tarvittaessa hakeutua lääkärin hoitoon. Tässä artikkelissa käymme läpi silmätulehduksen oireet, hoitomahdollisuudet ja milloin on aika varata lääkäriaika.
Mitkä ovat silmätulehduksen oireet?
Silmätulehduksen tärkeimmät oireet ovat seuraavat:
- Silmä tai silmät rähmivät runsaasti.
- Silmän valkoisessa osassa voi olla punoitusta.
- Silmässä voi olla roskan tunnetta.
- Joskus silmä myös kutisee ja vetistää.
Silmätulehduksesta puhuttaessa viitataan yleensä bakteeriperäiseen silmän sidekalvotulehdukseen.
Lapsen silmä punoittaa – onko kyseessä silmätulehdus?
Jos lapsen silmä tai silmät ovat kirkkaanpunaiset ja niissä on kipua, kyseessä voi olla värikalvon tulehdus. Tähän ei yleensä liity silmän rähmintää.
Jos epäilet värikalvon tulehdusta, ota kiireesti yhteys silmälääkäriin, jotta vaadittavat tutkimukset ja mahdollinen silmätippahoito päästään aloittamaan.
Kipu silmässä on aina sellainen oire, joka vaatii tutkimista.
Mistä silmätulehdus johtuu?
Silmätulehduksen aiheuttajia voivat olla bakteerit, virukset ja allergiset reaktiot.
Liittyykö silmätulehdus muihin sairauksiin?
Lapsen silmätulehdus liittyy usein nuhakuumeeseen. Lapsi hieroo nenäänsä, yskii tai aivastaa käsiinsä ja hieroo sitten käsillään silmiään. Näin pöpö voi tarttua myös silmiin ja aiheuttaa silmätulehduksen.
Silmätulehduksen itsehoito
Jos silmässä ei ole kipua, silmätulehdusta voi aluksi hoitaa kotikonstein:
- Puhdista lapsen silmä useita kertoja päivässä lämpimällä vedellä huuhtoen tai lämpimään veteen kostutetulla vanulapulla.
- Pyyhkäise vanulapulla silmän ulkonurkasta sisänurkkaa kohti.
- Vaihda lappu uuteen jokaisen pyyhkäisyn jälkeen.
- Kaikki rähmä tulisi saada pois kyynelkanavasta.
Toisinaan lapsen silmätulehdus asettuu parissa päivässä pelkän putsaamisen avulla.
Lapsen silmätulehdus – milloin lääkäriin?
On aika varata lääkäriaika, jos:
- Kotihoito eli silmän puhdistaminen ei helpota tilannetta parissa päivässä.
- Rähmimiseen liittyy kipua tai näön heikkenemistä.
- Lapsella on myös nuhaa, kuumetta ja yskää. Tällöin voi olla paikallaan tarkastaa myös lapsen korvat ja poissulkea korvatulehduksen mahdollisuus.
Kenelle aika varataan? Riittääkö yleislääkäri?
Yleensä yleislääkäri riittää, sillä silmätulehdus eli silmän sidekalvotulehdus on yleinen ja tuttu vaiva. Voit varata ajan Pikkujätin korvalääkärille, jos epäilet samanaikaista korvatulehdusta.
Riittääkö etävastaanotto?
Jos silmätulehduksen ainoa oire on silmän rähmiminen ilman nuhaa, yskää tai kuumetta, ja lapsen yleisvointi on hyvä, niin etävastaanotto riittää.
Silmätulehduksen hoito
Bakteerin aiheuttamaan silmätulehdukseen voidaan määrätä antibioottitippoja tai -voidetta. Tämä onnistuu myös etävastaanotolla, jos muita oireita ei ole.
Jos rähmä ei ole kovin paljon, silmä lähinnä punoittaa eikä kipua ole, niin kyseessä voi olla virusperäinen sidekalvotulehdus, joka ei välttämättä vaadi antibioottitippoja. Virusperäistä silmätulehdusta yleensä seurataan, ja se tavallisesti parantuu itsestään.
Silmätulehduksen kesto
Antibioottitipoilla ja -voiteilla oireet helpottavat yleensä 2-3 päivässä. Antibioottihoitoa tulee kuitenkin jatkaa ohjeen mukaan. Yleensä hoito kestää 5-7 päivää.
Antibioottitippoja annetaan kolmen tunnin välein päiväsaikaan. Yöksi voidaan laittaa antibioottivoidetta, jota ei tarvitse laittaa yöllä, vaan yksi kerta illalla riittää.
Jos tippojen laittaminen on haastavaa eikä tipat osu vauvan tai lapsen silmään, antibioottivoidetta voi hyvin laittaa myös päiväsaikaan.
Lapsella on silmätulehdus – saako lapsi mennä päiväkotiin?
Lapsen silmätulehdus on helposti tarttuva, ja se voi siirtyä päiväkodissa tai koulussa lapsesta toiseen hyvinkin nopeasti.
Kuitenkin siinä vaiheessa, kun antibioottihoito on aloitettu, lapsi voi mennä päiväkotiin tai kouluun turvallisin mielin. Tässä vaiheessa silmätulehdus ei enää tartu.
Lapsen silmätulehdukset uusiutuvat – onko syytä huoleen?
Vauvoilla voi esiintyä uusiutuvaa silmätulehdusta ensimmäisen ikävuoden aikana.
Antibioottihoidon uusimisen raja yleensä on kolme kertaa. Tämän jälkeen on syytä tutkia, johtuvatko toistuvat tulehdukset esimerkiksi liian ahtaasta kyynelkanavasta.
Joissain tapauksissa silmälääkäri avaa ahdasta kyynelkanavaa kyyneltiesondeerauksella. Lapsi nukutetaan toimenpiteen ajaksi.
Myös vanhemmilla lapsilla kolme silmätulehdusta lyhyen ajan sisällä on raja, jolloin tehdään perusteellisempi tutkimus. Varaa aika silmälääkärille, joka tutkii syytä toistuville tulehduksille.
Jos silmätulehdus tulee aina flunssan yhteydessä, tarkempia tutkimuksia ei välttämättä tarvita. Tilannetta on kuitenkin hyvä seurata, ja jos epäilet esimerkiksi korvatulehdusta, varaa aika Pikkujätin korvalääkärille.
Allerginen silmätulehdus lapsella
Allergisen silmätulehduksen eli allergisen sidekalvotulehduksen oireet ovat yleensä silmien kutina, punoitus, vetistys, kirvely ja roskan tunne.
Allergisessa silmätulehduksessa on yleensä muitakin allergiaan viittaavia oireita, kuten allergista nuhaa, nenästä vuotavaa eritettä, aivastelua ja ihottumaa. Näiden oireiden ilmaantuessa kannattaa varata aika allergiatesteihin.
Usein oireiden syy on pääteltävissä myös itse: liittyvätkö oireet esimerkiksi siitepölykauteen tai tulevatko ne, kun lapsi on viettänyt aikaa eläinten kanssa? Selkeään koivuallergiaan voi kokeilla käsikauppalääkkeenä saatavaa antihistamiinia omatoimisesti.