Kuukautiset, vaihdevuodet tai jopa diabetes – kaikki nämä voivat olla syitä siihen, miksi sinulla on jatkuva tarve vierailla vessassa. Mutta mistä tämä johtuu ja milloin tulisi huolestua? Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä syitä tiheään virtsaamisen tarpeeseen ja jaamme asiantuntijoiden neuvoja.
Nesteen hörppäily voi lisätä vessakäyntien määrää
Jos kannat aina vesipulloa mukanasi ja hörppäilet useita kuppeja kahvia päivän aikana, saattaa olla vaikea hahmottaa, kuinka paljon nestettä todella tankkaat. Mutta älä huoli, tämä on itse asiassa hyvä ja terveellinen tapa!
Gynekologi Raquel B. Dardik selittää, että yksi suurimmista syistä tiheään virtsaamisen tarpeeseen on juuri veden juominen. Joten älä pidä itseäsi hulluna vessassa ravaajana, vaan jatka nesteyttämistäsi!
Tulehdus voi aiheuttaa tiheää virtsaamisen tarvetta
Jos tunnet yhtäkkiä tarvetta käydä vessassa normaalia useammin, saattaa syynä olla virtsatieinfektio, erityisesti seksuaalisesti aktiivisilla nuorilla naisilla. Yleisimpiä oireita ovat kipu tai polttava tunne virtsaamisen aikana.
Vaikka oireiden kanssa tuleekin olla tarkkana, virtsatieinfektiot ovat yleensä helppohoitoisia antibioottikuurilla. Muistathan myös käydä pissalla seksiaktin jälkeen, sillä se voi auttaa ehkäisemään infektioita.
Yliaktiivinen rakko voi aiheuttaa kiireen tunteen
Normaalisti virtsarakko täyttyy ja lihakset lähettävät aivoille signaalin, että olisi aika mennä vessaan. Mutta jos sinulla on yliaktiivinen rakko, näitä signaaleja voi tulla jo pienimmästäkin täyttöasteesta, vaikka rakko ei olisikaan täynnä.
Tässä tapauksessa saattaa tuntua, että sinun täytyy päästä vessaan juuri sillä hetkellä! Mutta älä huoli, yliaktiiviseen rakon on saatavilla lääketieteellistä hoitoa. Voit myös yrittää vaikuttaa rakon toimintaan muuttamalla nesteen määrää ja harjoittelemalla lantion alueen lihaksia.
Hormonit voivat vaikuttaa virtsaamiseen
Hormonitoiminta vaikuttaa naisilla virtsarakon toimintaan, erityisesti kuukautisten, vaihdevuosien ja raskauden aikana. Nämä tilanteet voivat aiheuttaa tarpeen tiheämpään virtsaamiseen.
Muut harvinaisemmat syyt
On myös harvinaisempia syitä, jotka voivat aiheuttaa tarvetta jatkuvaan vessassa ravaamiseen. Esimerkiksi kohdun erilaiset kasvaimet voivat painaa virtsarakkoa ja luoda valheellisen tunteen täyttymisestä. Lisäksi tiheä virtsaamisen tarve voi olla merkki sairauksista, kuten diabeteksesta tai MS-taudista. Vaikka nämä ovat harvinaisia, ei jatkuvaa vessahädän tunnetta kannata ohittaa olankohautuksella.
Miten toimia?
Jos olet huolissasi virtsarakkosi toiminnasta, Dardik suosittelee pitämään muutaman päivän ajan pissapäiväkirjaa. Päiväkirja auttaa havaitsemaan oireita, jotka muuten saattaisivat jäädä huomaamatta. Kirjaa ylös, mihin aikaan tiheä virtsaamisen tarve esiintyy ja joudutko vessaan vasta useamman kahvikupillisen jälkeen. On myös hyvä pohtia, katoavatko oireet öisin ja viikonloppuisin, jolloin stressi voisi yhdistyä jatkuvaan vessahätään.