Mitä glukoosi on?
Verensokeri eli glukoosi on elimistön tärkein energianlähde. Saamme sitä pääasiassa ravinnon kautta, mutta elimistö pystyy myös tuottamaan glukoosia itse. Ruuasta saatavat hiilihydraatit pilkotaan suolistossa glukoosiksi, joka imeytyy ohutsuolesta. Verensokerin tasapaino ja käyttö riippuvat haiman tuottamasta insuliinista.
Miksi glukoosiarvo kannattaa mitata?
Glukoosiarvoa mitataan yleensä diabetesepäilyn yhteydessä tai jo diagnosoidun taudin seurannassa. Liian alhainen glukoositaso voi aiheuttaa näköhäiriöitä, puhehäiriöitä, tajunnan heikkenemistä sekä muita oireita kuten hikoilua, sydämen tykytystä ja nälän tunnetta. Liian korkea glukoositaso puolestaan voi ilmetä väsymyksenä, laihtumisena, lisääntyneenä virtsaamisena, kuivumisena ja lisääntyneenä janon tunteena.
Tässä on esitetty tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen sekä esidiabeteksen testit
A1C-testi
Tämä verikoe, joka ei vaadi paastoa, näyttää keskimääräisen verensokeritason viimeisen 2-3 kuukauden ajalta. Se mittaa prosentuaalisen osuuden verensokerista, joka on kiinnittynyt hemoglobiiniin, hapenkuljettajaproteiiniin punasoluissa. Sitä kutsutaan myös glykatoidun hemoglobiinin testiksi.
Mitä korkeammat verensokeritasot ovat, sitä enemmän hemoglobiinia sokerilla kiinnittyneenä. Kahdessa erillisessä testissä 6,5% tai korkeampi A1C-taso tarkoittaa diabetesta. A1C-taso välillä 5,7% – 6,4% tarkoittaa esidiabetesta. Alle 5,7% pidetään normaalina.
Satunnainen verensokeritesti
Verinäyte otetaan satunnaisesti
Riippumatta siitä, milloin viimeksi söit, 200 milligrammaa desilitraa (mg/dL) – 11,1 millimoolia litraa (mmol/L) – tai korkeampi verensokeritaso viittaa diabetekseen.
Paastoverensokeritesti
Verinäyte otetaan, kun et ole syönyt mitään edellisenä yönä (paasto). Paastoverensokeritaso alle 100 mg/dL (5,6 mmol/L) on normaali. Paastoverensokeritaso välillä 100 – 125 mg/dL (5,6 – 6,9 mmol/L) pidetään esidiabeteksena. Jos se on 126 mg/dL (7 mmol/L) tai korkeampi kahdessa erillisessä testissä, sinulla on diabetes.
Glukoosinsietotesti
Tätä testiä varten paastoat yön yli. Sitten paastoverensokeritaso mitataan. Sitten juot sokeriliuoksen, ja verensokeritasoja mitataan säännöllisesti seuraavan kahden tunnin ajan.
Verensokeritaso alle 140 mg/dL (7,8 mmol/L) on normaali. Lukema, joka on yli 200 mg/dL (11,1 mmol/L) kahden tunnin jälkeen, tarkoittaa diabetesta. Lukema välillä 140 – 199 mg/dL (7,8 – 11,0 mmol/L) tarkoittaa esidiabetesta.
Miten glukoositutkimus tehdään?
Glukoosin pitoisuus veressä voidaan mitata verikokeella. Tuloksen luotettavuuden vuoksi tutkimus vaatii 10-12 tunnin paaston ennen näytteenottoa. Glukoositutkimukseen pääsee SYNLABin laboratoriotoimipisteissä ilman lääkärin lähetettä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana laboratoriopaketteja, kuten terveystarkastuspakettia, diabetes tutkimuspakettia, liikkujan tutkimuspakettia, sydänpakettia tai kasvissyöjän tutkimuspakettia.
Mitä ennen näytteenottoa ja milloin saan tuloksen?
Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa, mutta luotettavan tuloksen saamiseksi tarvitaan 10-12 tunnin paasto ennen näytteenottoa. Tutkimuksen valmistuminen kestää noin 3 arkipäivää, ja valmiin vastauksen voi tarkistaa SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.
Miten tulkitset glukoositutkimuksen tuloksen?
Viitearvot määritellään siten, että 95 % terveiden ihmisten tuloksista ovat niiden sisällä. Normaalisti glukoosiarvo on 4,0 – 6,0 mmol/l. Kriittiset arvot ovat alle 2,2 mmol/l tai yli 25 mmol/l. Diabeteksen selvittämiseksi voidaan käyttää muitakin tutkimuksia, kuten sokerirasituskokeita ja glykohemoglobiinintutkimusta.
Miksi glukoosiarvo voi olla kohonnut tai alentunut?
Kohonnut glukoosipitoisuus voi johtua esimerkiksi diabeteksesta, kun sokeriaineenvaihdunta on häiriintynyt. Mikäli glukoosiarvo on usein 7,0 mmol/l tai korkeampi, kyseessä on sokeritauti. Esidiabeteksen vaiheessa glukoosiarvo voi olla 6,1 – 6,9 mmol/l. Alentunut glukoosipitoisuus eli hypoglykemia voi johtua siitä, että verestä poistuu enemmän sokeria kuin keho saa ravinnosta tai maksan varastoista.
Lähteet:
- SYNLAB Tutkimusluettelo: Glukoosi (fP-Gluk, fS-Gluk)
- Terveyskirjasto: Glukoosi
- Potilaan lääkärilehti: Verensokeri kertoo diabeteksen riskistä
- Käypähoitosuositus Diabetes, sairastatko diabetestä tietämättäsi?